Wet Betaalbare Huur

Wat verandert er met de Wet betaalbare huur?  

Vanaf 1 juli 2024 geldt de Wet betaalbare huur. Daarmee gelden nieuwe regels voor huurders en verhuurders. Voor nieuwe huurders van een middenhuurwoning (tot en met 186 punten / €1.184,82 prijspeil 2025 ) geldt voortaan huurbescherming op basis van het Woningwaarderingssysteem. Daarnaast is de woningwaardering voor zelfstandige en onzelfstandige woningen veranderd.  

Voor meer details kijk op de website van  de Huurcommissie.

Met de woningwaardering bereken je wat de maximale huurprijs van jouw sociale huurwoning of middenhuurwoning mag zijn. In Nederland bepaalt de overheid deze maximale huurprijs. 

De maximale huurprijs hangt af van de kwaliteit van de woning.  De kwaliteit wordt gemeten op basis van punten. Bij een bepaald aantal punten hoort een maximale, kale huurprijs. 

De woningwaardering noemen we daarom ook wel het puntensysteem. 

Om uit te rekenen hoeveel punten jouw woning heeft, wordt bijvoorbeeld gekeken naar: 

  • Oppervlakte van de ruimtes; 

  • Of een ruimte ramen heeft; 

  • Of er verwarming is; 

  • Of er een badkamer en/of los toilet is; 

  • De inrichting van de keuken. 

  • De WOZ waarde 

  • Het energielabel 

Doede Huurprijscheck op de website van de Huurcommissie.

Het woningwaarderingsstelsel voor onzelfstandige woningen (kamers) is met de nieuwe wet op een aantal vlakken veranderd. Eén van de veranderingen is dat de prijs die je krijgt per punt is verhoogd en het aantal punten dat je krijgt voor een woning is verlaagd. Je kunt het aantal punten voor 01-07-2024 en na 01-07-2024 dus niet één op één met elkaar vergelijken. Daarnaast zijn er een aantal onderdelen bijgekomen die eerst niet opgenomen waren, zoals de energieprestatie en locatie (WOZ waarde).  

Als je een kamer huurt van Stadswonen, dan verhuren wij jouw woning al volgens het puntenstelsel. De gemiddelde huurprijs die wij maximaal mogen vragen voor een kamer gaat met de nieuwe wet omhoog. Wij verwachten daarom niet dat wij de huur van onze kamers gaan verlagen. Als de huur van jouw woning toch boven de maximale huurprijs uitkomt, dan passen we de huur met terugwerkende kracht aan per 1 juli 2024. Hierover sturen we je een brief of e-mail.

Als woningcorporatie verhuren wij onze sociale huurwoningen al volgens het puntenstelsel. Onze huurprijzen zitten op of onder de maximale huur bij de start van het contract. Met de wijzigingen in het puntenstelsel moeten alle maximale huurprijzen opnieuw worden berekend. In de meeste gevallen wordt de huur van jouw woning niet verlaagd. Als de huur van jouw woning toch boven de maximale huurprijs uitkomt, dan passen we de huur met terugwerkende kracht aan per 1 juli 2024. Hierover sturen we je een brief of e-mail. Het duurt een paar maanden om de nieuwe huurprijzen te bepalen. De wijzigingen betekenden een grote aanpassing van ons computersysteem en wij hadden op 1 juli 2024 nog niet alle gegevens.

Nee, de wet geldt alleen voor huurders die op of na 1 juli 2024 hun huurcontract hebben getekend. Voor bestaande huurders verandert er niets. 

Teken je het contract op of na 1 juli 2024? Dan geldt de wet voor jou. Tot 1 februari 2025 zijn er nog contracten met oude huurprijzen verhuurd. Heb je tussen 1 juli 2024 en 1 februari 2025 je contract van een vrije sector huurwoning getekend, dan betekent dit dat we mogelijk jouw huurprijs nog naar beneden moeten aanpassen. Als de huur van jouw woning toch boven de maximale huurprijs uitkomt, dan passen we de huur met terugwerkende kracht aan per 1 juli 2024. Hierover sturen we je een brief of e-mail.

Denk je dat jouw huur nu misschien boven de maximale huur uitkomt? 

Je hoeft niets te doen. Wij controleren op dit moment alle huren. Sociale huurwoningen die boven de maximale huur uitkomen zullen we zelf in huur verlagen met terugwerkende kracht per 1 juli. Dat betekent dat je misschien geld terugkrijgt. Als je op 1 april 2025 nog niets van ons gehoord hebt, dan is de huur van jouw woning onder de maximale huur. 

Heb je na 1 april 2025 niks gehoord en denk je dat de huur toch hoger is dan de maximale huur? Dan raden we aan om het eerst uit te rekenen op deze website. Als uit die berekening blijkt dat de huur te hoog is, dan kun je bezwaar maken. We controleren dan de berekening en passen eventueel de huur aan als deze toch te hoog blijkt te zijn.

Vragen?

Heb je nog vragen voor ons? Laat het ons gerust weten!