Woning opleveren en inspecties

Je gaat vertrekken uit je huidige woning. Bekijk hieronder wat je moet doen om je woning goed op te leveren.

Voorinspectie 

Zeg je de huur op, dan komen we bij je langs voor een voorinspectie. Bij de voorinspectie vertellen we hoe je de woning moet opleveren.  

Opleveren woning 

Je woning moet je leeg, schoon en netjes achterlaten. Gebruik hiervoor de checklist met opleverpunten. We komen niet bij je langs voor een eindinspectie. We vragen je om na het  leegruimen en schoonmaken van alle ruimtes duidelijke foto’s te sturen. 

Schade repareren 

We controleren of je de woning oplevert zoals afgesproken. Is dit niet zo, dan moeten wij de werkzaamheden laten uitvoeren. De kosten zijn voor jouw rekening. Bekijk de kosten per onderdeel.  

Zorg daarom dat je schade in je woning hebt gerepareerd voordat je de woning oplevert. Is de reparatie voor ons? Meld dit dan voor je vertrek. 

Laten overnemen van spullen 

Wil je spullen doorverkopen of gratis aanbieden aan de nieuwe huurder? Vul vóór de oplevering van je woning de verklaring overname in en onderteken deze samen.  

Sleutels inleveren 

Lever uiterlijk je laatste huurdag alle sleutels in die bij de woning horen bij onze balie. Ook eventuele extra sleutels die je bij ons hebt besteld. Als we niet alle sleutels van je krijgen, dan moeten we voor de veiligheid sloten en sleutels vervangen. De kosten hiervoor zijn voor jou. 

9 opleverpunten: Wat je moet doen vóór je vertrekt 

Bekijk de video met uitleg over hoe je je woning moet opleveren. Of lees onderstaande tekst  

Als je je woning gaat verlaten, zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet doen. Om het huis weer netjes achter te laten is het de bedoeling om het huis zoveel mogelijk weer terug te brengen naar hoe het was toen je de sleutels kreeg. 

Wacht niet te lang. Het kost vaak meer tijd dan je denkt. Start minimaal een maand van tevoren met de voorbereiding.  

 1. Muren en plafonds

  Maak muren en plafonds vrij van spijkers, haken, schroeven en pluggen. Maak gaatjes dicht met een daarvoor bedoeld vulmiddel. En verwijder eventuele oneffenheden, zoals loshangend behang.
 1. Elektrapunten

  Zorg ervoor dat lichtknoppen, stopcontacten en elektrapunten goed werken en dat ze schoon, verfvrij en goed vastgemaakt worden. Verwijder al je eigen lampen en breng netjes een kroonsteentje aan op alle open elektrapunten die achterblijven.  
 1. Raambekleding

  Heb je zelf voor raambekleding gezorgd? Verwijder deze raambekleding, zoals gordijnen, lamellen, luxaflex en jaloezieën. De gordijnrails, die mag je WEL laten hangen. Is de raambekleding van Stadswonen? Dan laat je die hangen! 
 1. Deuren en muren

  Verwijder alle eventuele stickers en plakplastic van ramen, deuren en muren en repareer eventuele schade aan plinten, deuren, ramen en kozijnen. 
 1. Vloerbedekking

  Heb je zelf voor vloerbekleding zoals vloerbedekking, pvc of laminaat gezorgd? Haal dit dan volledig weg. Vergeet niet zorgvuldig alle lijmresten netjes weg te halen. Is de vloer nog goed? En wil je deze graag achterlaten voor de volgende huurder? Overleg dit dan met de verhuurmakelaar. Deze kijkt graag samen met jou wat er in jouw geval mogelijk is. Is de vloerbekleding van Stadswonen? Laat die gewoon liggen. 
 1. Leeghalen en schoonmaken

  Voordat je de woning verlaat, haal je de woning volledig leeg en maak je de woning helemaal schoon. Vergeet hierbij niet de ventilatieroosters schoon te maken, verwarmingen en leidingen af te stoffen, alle ramen te lappen, het keukenblok schoon, leeg en vetvrij te maken. En de kraan en spoelbak kalkvrij te maken en het kitwerk netjes af te nemen. Gebruik hiervoor schoonmaakmiddelen die hier speciaal voor bedoeld zijn.

  Ook is het belangrijk de badkamer goed onder handen te nemen. Zorg ervoor dat tegels, voegen en kitwerk schoon zijn en vrij van aanslag, kalk en vet. En vergeet het doucheputje niet. Verwijder het dekseltje! Zorg ervoor dat alle haren en andere resten uit het putje verwijderd worden en plaats de deksel weer terug.

  Reinig de toiletpot, de toiletbril, de spoelbak, fonteintjes en alle andere dingen in de badkamer en het toilet, zodat een nieuwe bewoner hier weer met een prettig gevoel gebruik van kan maken.  
 1. Buitenruimtes en bergingen

  Heb je een tuin? Een balkon? Een berging? Of een parkeerplaats bij de woning? Zorg er dan voor dat deze leeg, schoon en onkruidvrij gemaakt worden. Zorg er bij een tuin altijd voor dat zelf aangebrachte dingen zoals een tuinhuisje of een zonwering netjes weggehaald worden en dat de schutting niet kapot is of vervangen is door een draadje. 
 1. Schades

  Zijn er schades aan het glaswerk of aan andere delen van de woning die je zelf niet kunt oplossen, meld deze dan zelf tijdig bij de verhuurmakelaar, zodat we samen naar een oplossing kunnen kijken.  
 1. Zelf aangebrachte voorzieningen

  Heb je in de tijd dat je in de woning hebt gewoond zelf voorzieningen aangebracht? En heb je het idee dat het voor de nieuwe huurder beter is om deze voorzieningen achter te laten, dan kun je hiervoor een verzoek indienen bij de verhuurmakelaar. 

Door al deze werkzaamheden goed en zorgvuldig uit te voeren vóórdat je de woning verlaat, voorkom je dat deze werkzaamheden in rekening worden gebracht op jouw eindafrekening. Dat willen we graag samen met jou voorkomen. 

We komen niet bij je langs voor een eindinspectie. We vragen je om na het leegruimen en schoonmaken duidelijke foto’s van alle ruimtes te sturen per e-mail. De sleutels lever je in bij de balie van Stadswonen. Vergeet niet om sleutels die je misschien aan ouders of buren hebt gegeven op tijd terug te vragen.  

Heb je eigen contracten met de water- en/of energieleveranciers, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het opnemen en doorgeven van de meterstanden. Denk ook aan het doorverwijzen van jouw post naar een nieuw adres.  

Heb je vragen over het klaarmaken of het schoonmaken van de woning voor de eindoplevering, neem dan gerust contact op met jouw verhuurmakelaar. Deze is er voor jou om jou zo goed mogelijk te adviseren bij het verlaten van de woning.

 

Overzicht downloads