De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Hospiteren

Wat is hospiteren?

Hospiteren is een vorm van toewijzen waarbij de huidige bewoners van de woning bepalen wie hun nieuwe huisgenoot wordt.

Hospiteren is een soort sollicitatieronde waarbij verschillende nieuwe huurders op bezoek gaan bij de huidige bewoners om te kijken of het klikt. Hospiteren werkt twee kanten op. De huidige bewoners krijgen een indruk van een mogelijke nieuwe huurder en de nieuwe huurder krijgt een indruk van eventueel toekomstige huisgenoten, de kamer en de omgeving.

Denk van beide kanten goed na. Blijf je met meerdere huidige bewoners achter? Bespreek dan goed en open met elkaar wat je wilt. Je deelt straks wel voorzieningen zoals de badkamer, het toilet en de keuken met je nieuwe huisgenoot.

Hoe werkt hospiteren bij Stadswonen Rotterdam?

Bij veel van de kamers bij Stadswonen Rotterdam hebben de huidige huurders, na vertrek van een huisgenoot, zelf inspraak in het kiezen van een nieuwe huurder. Zij bepalen tijdens het hospiteren wie hun nieuwe huisgenoot wordt.

Voor de huidige bewoner:
Komt er een kamer vrij? Dan krijg je als achterblijvende huisgenoot een e-mail waarin staat dat je kunt kiezen voor hospiteren. Je stelt zelf het profiel op dat bij de advertentietekst komt te staan. Na een week ontvang je een lijst met reacties van de vijftien personen met de langste inschrijfduur. Hier kies je een aantal personen uit waarmee je kennis wilt maken. Je plant deze afspraken zelf in.  Je kunt als huidige bewoner dus niet zelf iemand aandragen. Heb je iemand op het oog? Laat deze dan via mijn Stadswonen reageren op de woning. Als deze persoon bij de vijftien personen met de langste inschrijfduur zit, dan maakt hij of zij kans op de kamer. Let op: laat wel een aantal personen hospiteren, het kan zomaar zijn dat iemand anders de meest ideale kandidaat is. We zien dit vaker gebeuren.

Voor de nieuwe huurder:
Reageer alleen op kamers en huidige bewoners die jou aanspreken. Dit voorkomt teleurstellingen bij een hospiteerafspraak. Wanneer je wordt uitgenodigd om te hospiteren, bekijk je de kamer, het gebouw en maak je kennis met de huidige bewoners. Het is belangrijk dat het van beide kanten klikt. Je deelt straks wel voorzieningen zoals de badkamer, het toilet en de keuken met elkaar.

Waarom kiest Stadswonen Rotterdam voor hospiteren?

Door kamers toe te wijzen aan de hand van hospiteren hebben de huidige bewoners inspraak in wie hun nieuwe huisgenoot wordt. Doordat de huidige bewoners de nieuwe huisgenoot zelf kiezen (uiteraard uit een lijst met maximaal 15 kandidaten die voldoen aan de voorwaarden en de langste inschrijfduur hebben) is er een grotere kans op een goede match en is de kans op escalaties, overlast en andere vervelende situaties veel kleiner. Voor een woningcorporatie is het uniek dat je zelf je eigen ‘buren’ kiest. Je krijgt de mogelijkheid, gebruik deze dan ook goed.

Waarom kiezen voor toewijzen via hospiteren als huidige huurder?

Uiteraard kost het tijd om een nieuwe huisgenoot te kiezen via hospiteren, maar je hebt dan wel inspraak in wie je nieuwe huisgenoot wordt. Als Stadswonen Rotterdam adviseren we daarom om voor deze optie te kiezen. Zo kun je samenwonen met iemand van jouw keuze.

Hoe denk je bijvoorbeeld over het schoonmaken van de gezamenlijke ruimtes? Sluiten jullie levensstijlen op elkaar aan? Als je zelf een avondmens bent en wel houdt van een avondje stappen, dan zal het minder goed klikken met een zeer serieuze ochtendstudeerder die zijn vrije tijd het liefst al studerend doorbrengt. Denk dus goed na met wie je wilt samenleven, je deelt toch vaak meerdere ruimtes zoals de badkamer en keuken met elkaar.

Hoe kom ik aan een passende huisgenoot?

Als Stadswonen Rotterdam bieden we je de mogelijkheid om een eigen advertentietekst aan te leveren wanneer er een kamer in jouw unit vrij komt. Zorg ervoor dat deze tekst aansluit op de huisgenoot die je zoekt. Vertel wat over jezelf en laat weten waar je naar op zoek bent. Zo kan de toekomstige huurder goed inschatten of dit iets voor hem of haar is. Heb je voorkeur voor een man of een vrouw of iemand die dezelfde studie doet of ben je op zoek naar iemand met dezelfde hobby’s? Geef dit dan aan. Hoe meer informatie, hoe gerichter de kandidaten kunnen reageren.

Verdere tips:
1. Kies uit de aanbiedingen de reacties die het beste bij het gewenste profiel passen en nodig deze personen uit voor een kennismaking. Dit kan een hospiteeravond zijn waarbij meerdere hospiteerders gelijktijdig aanwezig zijn of een één op één gesprek.

2. Stel vragen en probeer er achter te komen of het klikt. Denken jullie over belangrijke zaken hetzelfde? Hebben jullie dezelfde opvattingen over bijvoorbeeld schoonmaken en leefpatroon? Als er van beide kanten een klik is, dan heb je een nieuwe huisgenoot gevonden!

Waarom zou ik reageren op een kamer waarvoor ik moet hospiteren?

Als je op zoek bent naar een kamer heb je keus om te reageren op kamers die toegewezen worden door Stadswonen Rotterdam of kamers waarbij je moet hospiteren.

Bij hospiteren moet je net iets meer moeite doen om de kamer te krijgen, maar het heeft ook voordelen. Het geeft jou en de huidige bewoners de kans om elkaar te leren kennen en te bekijken of je bij elkaar past. Je deelt straks waarschijnlijk meerdere ruimtes als badkamer, toilet en keuken met elkaar. Het is dan wel zo fijn dat je goed met elkaar kunt opschieten en hetzelfde denkt over belangrijke (woon)zaken.

Ben je zelf heel netjes, dan is het lastig samenwonen met iemand die het niet zo nauw neemt met opruimen en schoonmaken. En sta jij ’s ochtends het liefst om zeven uur naast je bed om een rondje te gaan hardlopen, dan gaat dat heel pittig zijn als je huisgenoot regelmatig tot drie uur ’s nachts vrienden op z’n kamer heeft.

Wil je na de kennismaking niet in de kamer wonen? Geef dit dan aan. Het heeft geen consequenties voor de inschrijfduur die je hebt opgebouwd.

Welke tips zijn er voor hospiteren?

We hebben de belangrijkste tips voor je verzamelt om je kans op een kamer bij hospiteren te verhogen. Vergeet niet, dat ook jij het moet zien zitten!

1. Zorg dat je Facebook, Instagram en andere social media het juiste beeld van je overbrengt; de eerste scan wordt vaak op social media gedaan.
2. Cliché, maar wees jezelf; je kan straks ook geen toneelstuk blijven opvoeren.
3. Bereid je voor; denk van te voren na over mogelijke antwoorden op standaardvragen en bereid je voor op gekke vragen.
4. Wees kritisch en stel vragen; een gesprek is beter dan een verhoor en ook jij moet een klik voelen.
5. Kom op tijd; niet te vroeg en niet te laat.
6. Wees positief, enthousiast en neem een actieve houding aan.
7. Zorg voor een goede eerste indruk; je krijgt maar één kans.
8. Maak oogcontact; dit toont zelfverzekerdheid, betrokkenheid en interesse.
9. Laat je ouders thuis; jij gaat op jezelf wonen, je ouders horen daar nu even niet bij.
10. Smeek niet om een kamer; de bewoners kiezen iemand die bij hen past en kiezen je niet omdat je smeekt.