De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Hospiteren

Waarom hospiteren?

Als er een kamer vrij komt in je unit, en je geeft als achterblijvende huisgenoten aan te willen gaan hospiteren, dan stel je zelf het profiel op dat je wilt plaatsen bij de advertentietekst en krijg je uit alle reacties die op de woning binnen zijn gekomen, de reacties van de vijftien personen met de langste inschrijfduur doorgestuurd. UIt deze lijst kies je je nieuwe huisgenoot.

Uiteraard kost het tijd om een nieuwe huisgenoot te kiezen via hospiteren, echter heb je dan wel inspraak wie je nieuwe huisgenoot wordt. Als Stadswonen Rotterdam adviseren we daarom om voor deze optie te kiezen. Zo kun je samenwonen met gelijkgestemden. 

Hoe denk je bijvoorbeeld over het schoonmaken van de gedeelte ruimtes, sluiten jullie levensstijlen op elkaar aan? Als je zelf een avondmens bent en wel houdt van een avondje stappen dan zal het minder goed klikken met een zeer serieuze ochtend studeerder die zijn vrije tijd het liefst al studerend doorbrengt. Denk dus goed na met wie je zou willen samen leven, je deelt tenslotte meestal meerdere ruimtes zoals de badkamer en keuken.

Wat is hospiteren?

Hospiteren is een soort sollicitatiegesprek waarbij je kennis maakt met de huidige bewoners om te kijken of het klikt en jij en zij kunnen bepalen of jij de nieuwe huisgenoot wordt. Hospiteren werkt twee kanten op. Zowel de huidige bewoners krijgen een indruk van jou als persoon maar ook jij krijgt een goede indruk van, je eventueel toekomstige huisgenoten, de kamer en de omgeving.

Denk zelf dus ook goed na of je een klik hebt met de huidige bewoners, je gaat ten slotte echt met elkaar samenleven en je deelt voorzieningen zoals de badkamer, toilet en de keuken vaak met je huisgenoten. Het is dus echt wel van belang dat beide kanten er een goed gevoel over hebben.

Waarom zou ik reageren op een kamer waarvoor ik moet hospiteren?

Als je op zoek bent naar een kamer heb je keus om te reageren op kamers die toegewezen worden door Stadswonen Rotterdam of kamers waarbij je moet hospiteren.
Het heeft wellicht niet je voorkeur, maar het vinden van een kamer via hospiteren heeft wel degelijk zo zijn voordelen. Zo geeft het jou en de huidige huurders een goed beeld en kun je een goede keuze maken of je past binnen de groep en of je hier zou willen wonen. Wonen met meerdere huisgenoten biedt je de kans om meteen ook vrienden te maken in een wellicht nieuwe stad. Dan is het fijn om te weten dat je dezelfde interesse hebt en dat je hetzelfde denkt over belangrijke zaken. Jij hebt wel degelijk zelf ook inbreng. Heb je bij nader inzien toch geen klik of sluit de kamer niet aan bij je wensen, dan kun je zelf ook aangeven dat je de kamer niet accepteert, dit heeft geen consequenties voor je inschrijfduur die je opgebouwd hebt.

Bedenk dus goed of je een klik hebt met de huidige bewoners en of je met ze zou kunnen samenleven, je deelt tenslotte vaak de badkamer, toilet en de keuken en kunt niet om elkaar heen. Je kunt wel heel erg je best doen om gekozen te worden, maar als de kamer of de bewoners toch niet blijkt aan te sluiten op je wensen dan is het zonde. Wees dus eerlijk en kritisch naar de kamer en de bewoners.

Hoe werkt hospiteren?

Hospiteren is een vorm van toewijzen waarbij de huidige bewoners van de woning bepalen wie hun nieuwe huisgenoot wordt. Je inschrijfduur telt  ook mee. Als er een kamer vrij komt en achterblijvende huisgenoten kiezen ervoor om te gaan hospiteren, dan ontvangen zij uit alle reacties die op de woning binnen zijn gekomen, de lijst met de reacties van de vijftien personen met de langste inschrijfduur. Wanneer je wordt uigenodigd om te hospiteren bekijk je dus niet alleen de kamer, maar maak je ook kennis met de huidige bewoners. Wanneer er een klik is, dragen de huidige bewoners jou als nieuwe huisgenoot voor.

Welke tips zijn er voor hospiteren?

Op verschillende sites kun je heel veel tips vinden over hospiteren. We hebben de belangrijkste kort onder elkaar gezet. Vergeet niet dat ook jij het moet zien zitten!

  1. Zorg dat je Facebook of andere social media het juiste beeld van je overbrengt; de eerste scan wordt vaak op social media gedaan.
  2. Cliché maar wees jezelf; je kunt straks ook geen toneelstuk blijven opvoeren.
  3. Bereid je voor; denk van te voren na over mogelijke antwoorden op standaard vragen en bereid je voor op gekke vragen.
  4. Wees kritisch en stel vragen; een gesprek is beter en ook jij moet een klik voelen.
  5. Kom op tijd; niet te vroeg en niet te laat.
  6. Wees positief, enthousiast en neem een actieve houding in.
  7. Zorg voor een goede eerste indruk; je krijgt maar één kans.
  8. Maak oogcontact; dit toont zelfverzekerdheid, betrokkenheid en interesse.
  9. Laat je ouders thuis; jij gaat op jezelf wonen, je ouders horen daar nu even niet bij.
  10. Smeek niet om een kamer; de bewoners kiezen iemand die bij hen past en kiezen je niet omdat je smeekt.

Veel succes en geef niet op, je vindt uiteindelijk een kamer die bij je past.

Waarom kiest Stadswonen Rotterdam voor hospiteren?

Door kamers toe te wijzen aan de hand van hospiteren hebben de huidige bewoners inspraak in wie hun nieuwe huisgenoot wordt. Doordat de huidige bewoners de nieuwe huisgenoot zelf kiezen (uiteraard uit een lijst met maximaal 15 kandidaten die voldoen aan de voorwaarden en de langste inschrijfduur hebben) is er een grotere kans op een goede match en is de kans op escalaties, overlast en andere vervelende situaties veel kleiner. Je woont nu eenmaal fijner als het met gelijkgestemde is. Voor een woningcorporatie is het uniek dat je zelf je eigen ‘buren’ kiest, je hebt de mogelijkheid, gebruik deze dan ook.