Een inboedelverzekering neemt veel zorgen weg

Met een inboedelverzekering is de schade aan je spullen gedekt én kan je tijdelijke woonruimte krijgen. Ontdek de voordelen en bekijk hoe je de verzekering regelt.

Misschien gebeurt het nooit, maar als het je overkomt, kan het enorme financiële gevolgen hebben: brand, wateroverlast en storm kunnen zomaar al je spullen flink beschadigen of zelfs compleet kapotmaken. En dan zit je zonder! Als je door al die schade tijdelijk niet in je huis kunt wonen, wat moet je dan? Met een inboedelverzekering is de schade aan je spullen gedekt én kun je een tijdelijke woonruimte krijgen.

Het gebeurt vaker dan je denkt

Het kan zijn dat je denkt: dit overkomt mij niet. Ik leef bewust en veilig. Misschien…Toch zien we dagelijks dat een ongelukje zo is gebeurd. En misschien niet bij jou. Maar wel bij je buurman. En dan zit jij met rookschade, of waterschade van het blussen of van een lekkage in het appartement boven je. Dit kan voor flinke schade aan jouw spullen zorgen.

En het is nog maar de vraag of je de buren aansprakelijk kunt stellen. Daar straks meer over.

Petra Merkelijn - technisch beheer

'Je woont niet alleen. Een brand bij je buren kan ook schade bij jou geven. Buren aansprakelijk stellen is niet makkelijk. Je kunt het beter zelf goed regelen met een inboedelverzekering.'

Wat is een inboedelverzekering en wat doet het?

Met inboedel bedoelen we alle spullen in huis die niet vastzitten, zoals stoelen, de bank, je bed, de tv, het laminaat, de gordijnen. Een inboedelverzekering verzekert al deze spullen bij schade of verlies door brand, storm, inbraak, vandalisme of wateroverlast.

Je kiest zelf voor welk bedrag je de inboedel verzekert. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de premie die je betaalt. Een inboedelverzekering is niet verplicht. We raden het wel aan, omdat we vaak zien dat de gevolgen groot zijn als mensen geen inboedelverzekering hebben.

Maar zit dat niet bij de huur in dan?

Jouw inboedel, dat zijn jouw spullen. Daar kunnen wij als verhuurder helemaal niets mee. Wij repareren de schade aan alles wat vastzit aan je woning, zoals de muren, het dak en de fundering. Voor alle losse spullen, zoals je meubels, de gordijnen, het laminaat, ben je zelf verantwoordelijk.

Maar zoveel spullen heb ik niet

Het kan zijn dat je geen enorm dure spullen in je huis hebt, maar je hebt al snel meer dan je denkt. Tel het eens allemaal bij elkaar op. Je tv, je bank, de gordijnen en ook de kleren van iedereen die bij je woont. Je komt al snel op een behoorlijk bedrag. Heb jij dat geld zomaar liggen om beschadigde spullen te vervangen? De meeste mensen niet.

Onderschat niet wat je aan spullen hebt en wat de financiële gevolgen zijn als je dit allemaal kwijtraakt en opnieuw moet kopen.

Met de Inboedelwaardemeter bereken je snel en makkelijk wat de waarde van jouw spullen is.

Klaus Kabitsch - technisch beheer en calamiteitendienst

'Ik zie vaak de gevolgen van het niet hebben van een inboedelverzekering. Geen spullen meer, geen tijdelijke woonruimte. Dat is heftig.'

Schade door je buren

Stel je bovenburen hebben brand in huis. De kans is groot dat jij ook schade hebt. Of van de brand zelf of van het bluswater dat bij jou naar binnen lekt. Het gevolg: schade aan je vloer, je bank en je tv.

Makkelijk verhaal: de schade is voor je buren. Of toch niet. Je kunt je buren aansprakelijk stellen, maar zijn ze dit wel? Je moet dat kunnen aantonen. Als dit niet lukt of als er sprake is van overmacht, kun je niets. Ook als ze wel aansprakelijk zijn, moet je nog maar hopen dat ze een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Zo niet, is het heel lastig om je schade vergoed te krijgen.

Je kunt het dan echt beter zelf regelen. Een inboedelverzekering vergoedt ook brand- en waterschade die ergens anders is ontstaan.

Inboedelverzekering studentenwoning afsluiten

Kijk eerst of je inboedel standaard is meeverzekerd met de gezinspolis van je ouders/verzorgers. Bij sommige verzekeraars is dit het geval. Meestal moet je zelf een inboedelverzekering afsluiten. Er zijn verzekeraars met speciale studentenkortingen. Meer informatie over welke verzekeraars de inboedel in een gezinspolis hebben en waar je korting kan krijgen vind je op de website van de Consumentenbond – over inboedelverzekeringen.

Deel dit artikel