Woning zoeken en reageren op advertenties

student zit achter een bureau en kijkt op een computerscherm

Je kiest bij ons uit een ruim aanbod studentenkamers en -studio's door heel Rotterdam. Zo hebben we altijd wel iets wat past bij jouw wensen. Ontdek hier hoe het werkt met het zoeken naar een kamer en het reageren op advertenties.

Ben je eerstejaarsstudent? Schrijf je dan in voor onze Eerstejaars Kameractie.

Hoe werkt het zoeken naar een studentenwoning in Rotterdam? 

Onze woongebouwen liggen precies op de plekken waar je als student wil wonen in Rotterdam: in en rond het centrum en in de buurt van onderwijsinstellingen en het openbaar vervoer. Bekijk de verschillende type woonruimtes en wie deze kan huren. Of ontdek in een paar stappen welke woonruimte bij jou past. Ook zie je hier meteen wat de gemiddelde wachttijden zijn.

Zoektips om sneller een kamer te vinden: 

  • Zoek buiten de drukke zomerperiode.

Hoe bepalen jullie wie de woonruimte krijgt? 

Onze studentenkamers en – studio’s wijzen we toe op basis van inschrijfduur. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger je op de lijst komt. 

Als je eenmaal bij ons woont kan je tijdens je studie doorverhuizen naar een andere kamer of studio. Deze wijzen we aan huurders toe op basis van woonduur (x2) vanaf de allereerste huurdag. 

Hoe reageer ik op een advertentie? 

Heb je een leuke kamer of studio op het oog? Dan is het tijd voor actie! Reageer snel op je droomwoning. Om te kunnen reageren op een studentenkamer of studio moet je staan ingeschreven bij ons. Je reageert dan op een advertentie via MijnStadswonen. 

Je kan reageren als je staat ingeschreven bij een voltijdstudie (mbo, hbo of wo) in Rotterdam. De andere voorwaarden lees je in de advertenties. 

Reageren bij hospiteren 

Voor een aantal kamers geldt dat je gaat hospiteren bij de achtergebleven huurders. Bij het reageren, vragen we je dan om kort iets over jezelf te vertellen. Je kan hier ook aangeven waarom jij de kamer graag wilten waarom je bij de andere huisgenoten past.  

Inschrijfbewijs studie nodig 

Je kan alleen een kamer of studio voor studenten huren als je een bewijs van inschrijving van je studie hebt. Studeer je aan je Hogeschool Rotterdam? Vraag je inschrijfbewijs op tijd aan. De Hogeschool Rotterdam geeft het bewijs alleen uit op verzoek en dit duurt vijf werkdagen.  

Status reactie volgen 

Na de sluitingsdatum van de advertentie volg je in MijnStadswonen de status van jouw reactie. Of je een uitnodiging voor een bezichtiging of hospiteren krijgt hangt af van je inschrijfduur, recht op urgentie en voorkeuren van de huidige bewoners (bij hospiteren). Je krijgt maximaal één woning aangeboden, ook als je voor meerdere woningen waarop je gereageerd hebt op nummer 1 staat. 

In MijnStadswonen zie je op welke plek je bent geëindigd. Dit kan bij de studentenwoningen waar je niet hospiteert.
Op welke plek je op de wachtlijst staat, kan per kamer/studio verschillen. Dit is afhankelijk van het aantal reacties op de advertentie. Het kan zijn dat je bij de ene kamer op plek 5 eindigt en bij een andere op plek 15.

Problemen met reageren 

Je kan niet reageren op advertenties als: 

  • Je ouder bent dan 27 jaar. Je kan bij ons komen wonen tot en met je 27ste. Er zijn wel andere mogelijkheden een woning in Rotterdam te vinden.

  • Je profiel niet goed is ingevuld. Je kan alleen reageren op woningen die passen bij jouw profiel. Controleer dus of de informatie over je opleiding, inkomen en leeftijd kloppen en wijzig als dit nodig is. Probeer dan opnieuw of je kan reageren.  

  • Je profiel niet past bij de voorwaarden. Deze lees je in de advertentietekst en bij spelregels.  

  • Je drie keer niet reageert op een uitnodiging voor een bezichtiging, of drie keer niet op komt dagen bij een bezichtiging. Houd in de gaten of onze e-mail waarin we de woning aan je aanbieden in je map met ongewenste e-mail (spam) belandt. Na drie maanden kan je weer reageren.