De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Tekenen huurovereenkomst

Huurovereenkomst voor je kamer of appartement

Het is bijna zover, je eigen studentenkamer, appartement of studio. Je hebt de woning geaccepteerd en nu is het tijd voor het tekenen van de huurovereenkomst.

Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om je handtekening te zetten.

Als je de woning hebt geaccepteerd, dan ontvang je een uitnodiging van ons om de huurovereenkomst te tekenen. Dit gebeurt bij ons aan de Rochussenstraat 21. Vooraf ontvang je een e-mail met de vraag om de benodigde papieren digitaal aan te leveren. Is dit akkoord, dan hoef je tijdens het teken van de overeenkomst niets meer mee te nemen.


Waar teken je voor?

Het tekenen van de huurovereenkomst houdt in dat jij als huurder en Stadswonen Rotterdam als verhuurder een aantal duidelijke rechten en plichten met elkaar overeenkomen. Met het zetten van je handtekening verklaar je niet alleen akkoord te gaan met de vermelde huurprijs en de staat van het gehuurde, maar ook met de Algemene Huurvoorwaarden (download) en indien van toepassing het Beheerreglement (download). De huurovereenkomst heeft juridische waarde.

In een aantal woongebouwen is een studie-huurovereenkomst van toepassing. Hierin staat dat je de woning kunt huren, zolang je als voltijd HBO- of WO-student ingeschreven staat bij een onderwijsinstelling in Rotterdam. Met het ondertekenen van de studie-huurovereenkomst beloof je dat je na het beëindigen van je studie binnen zes maanden verhuist.

Een studie-huurovereenkomst is van toepassing op woongebouwen die alleen bestemd zijn voor de doelgroepen:

  • Student HBO - hogeschool in Rotterdam
  • Student WO - universiteit in Rotterdam

In het overzicht van onze woongebouwen vind je per woongebouw voor welke doelgroep dit bestemd is en of een studie-huurovereenkomst van toepassing is.


Uitvoering studie-huurovereenkomst

Je geeft met het tekenen van de huurovereenkomst toestemming aan Stadswonen Rotterdam om te controleren dat je studeert. Dit kan op twee manieren:

  1. Stadswonen Rotterdam informeert bij de onderwijsinstelling of je (nog) studeert.
  2. Stadswonen Roterdam vraagt aan jou om te bewijzen dat je (nog) studeert.

Informatie over wat je moet doen als je bent afgestudeerd of stopt met studeren, vind je bij contract en afspraken.

Bij Stadswonen Rotterdam betaal je geen borg voor een woning. Bij het tekenen van de huurovereenkomst betaal je de eerste maand huur en de kosten voor de huurovereenkomst:

  • € 25,- voor een woning met een kale huurprijs lager dan € 710,80*
  • € 30,- voor een woning met een kale huurprijs lager dan € 710,80* waarbij Stadswonen Rotterdam het naambordje verzorgt. Dit verschilt per woongebouw.
  • € 100,- voor een woning met een kale huurprijs hoger dan € 710,80*

*Prijspeil 1-1-2016.

Bij het tekenen van de huurovereenkomst voor een parkeerplaats betaal je € 115,- borg voor de kaart of de zender en € 25,- voor de huurovereenkomst.

Heb je een woning geaccepteerd, maar ben je toch van gedachten veranderd? Laat dit dan binnen drie dagen na ontvangst van de afspraakbevestiging voor het tekenen van de huurovereenkomst weten. Binnen deze termijn worden er geen kosten in rekening gebracht. Doe je dit na drie dagen, dan wordt er € 100,- annuleringskosten in rekening gebracht, voor de administratieve werkzaamheden en de vergrote kans op leegstand. 

Voorkom deze situatie en denk goed na bij het zoeken van een woning, het plaatsen van je reactie, het bekijken van de woning en uiteindelijk het accepteren van de woning.