De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Huurtoeslag

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten. De overheid keert in sommige gevallen huurtoeslag uit om het voor iedereen in Nederland mogelijk te maken betaalbaar te wonen.

Heb ik recht op huurtoeslag?

Of je huurtoeslag krijgt is afhankelijk van de hoogte van je rekenhuur*, je leeftijd en je financiële situatie. Een voorwaarde is dat je minimaal 18 jaar bent en ingeschreven staat bij de gemeente. Wil je weten of je huurtoeslag kunt krijgen? Maak dan een proefberekening huurtoeslag.

De voorwaarden en inkomensgrenzen voor huurtoeslag hangen af van je persoonlijke situatie. Op de website van de Belastingdienst vind je een volledig overzicht van de voorwaarden voor huurtoeslag per situatie.

* De rekenhuur is de kale huur inclusief servicekosten (verlichting/elektra, schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten en huismeester of bijdrage beheer huurders).

Huurtoeslag voor kamers Stadswonen
De meeste kamers van Stadswonen Rotterdam zijn ‘aangewezen’ voor huurtoeslag. Eigenlijk kun je alleen huurtoeslag krijgen voor een zelfstandige woonruimte. Dat zijn woningen met een eigen woon- en/of slaapkamer, een eigen keuken en een eigen toilet. Dit is vaak niet het geval bij een kamer. Toch kun je voor een kamer van Stadswonen Rotterdam huurtoeslag krijgen, omdat deze een 'aanwijzing' van de Belastingdienst hebben. Bij het aanvragen van huurtoeslag vul je bij type woning in: Onzelfstandig, aangewezen. Als de Belastingdienst om bewijs vraagt, dan kunnen we je een kopie van die aanwijzing toesturen.

Huurtoeslag voor studio’s en appartementen Stadswonen
Huur je een studio of appartement bij ons? Ook dan kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit is, zoals eerder genoemd afhankelijk van je huur, je leeftijd en je financiële situatie.

Hoeveel huurtoeslag kan ik krijgen?

De hoogte van je huurtoeslag is afhankelijk van de hoogte van je rekenhuur*, je leeftijd en je financiële situatie. Verdien je te veel, dan heb je geen recht op huurtoeslag of ontvang je minder.

Via de rekenhulp van de Belastingdienst kun je een proefberekening huurtoeslag maken en een indicatie van de hoogte van je huurtoeslag krijgen.

* De rekenhuur is de kale huur inclusief servicekosten (verlichting/elektra, schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten en huismeester of bijdrage beheer huurders).

Hoe vraag ik huurtoeslag aan?

Je huurtoeslag kun je aanvragen bij de Belastingdienst via ‘ik wil een toeslag aanvragen’. Bekijk eerst of je voldoet aan de voorwaarden voor huurtoeslag. Voor het aanvragen van huurtoeslag heb je informatie over je woonkosten nodig. De huurtoeslag wordt berekend over de huur inclusief de servicekosten voor verlichting/elektra, schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten, huismeester of bijdrage beheer huurders.

Extra tips voor het aanvragen van huurtoeslag voor onze woningen

  • Woon je onzelfstandig? Dit is het geval als je een kamer huurt. Vul dan op het aanvraagformulier 'onzelfstandige, aangewezen' in. De Belastingdienst is op de hoogte van de toewijzing van huurtoeslag voor kamers van Stadswonen Rotterdam. Vraagt de Belastingdienst om een bewijs? Dan kunnen we je een kopie van de toewijzing toesturen.
  • Voor het aanvragen van huurtoeslag heb je informatie over je woonkosten (kale huur en servicekosten) nodig.
  • Maak eerst een proefberekening huurtoeslag, zodat je weet of je recht hebt op huurtoeslag en hoeveel huurtoeslag je eventueel ontvangt.

Over welk jaar ontvang ik huurtoeslag?

Huurtoeslag kun je aanvragen over het lopende jaar. Je kunt dus het hele jaar huurtoeslag aanvragen met elke gewenste begindatum vanaf 1 januari tot en met 31 december. Als je recht hebt op huurtoeslag natuurlijk.

Kan ik huurtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen?
Heb je ontdekt dat je vorig jaar recht had op huurtoeslag? Dan kun je dit nog aanvragen tot 1 september van het lopende jaar. In sommige gevallen kun je nog huurtoeslag aanvragen voor twee jaar geleden. Dit kan als de Belastingdienst je officieel uitstel voor aangifte inkomstenbelasting over dat jaar heeft gegeven. Heb je geen uitstel gekregen, of heb je al aangifte gedaan? Dan kun je helaas geen huurtoeslag meer aanvragen over dat jaar.

Waarom krijg ik geen huurtoeslag meer?

Woon je in een kamer van Stadswonen Rotterdam en heb je te maken gehad met een huisnummerwijziging? Dan kan het zijn dat de gegevens nog niet goed verwerkt zijn door de Belastingdienst.

Even wat achtergrondinformatie:
Sinds 1 juli 2009 is de wet ‘Basisregistraties Adressen en Gebouwen’ (BAG) van kracht. Daarin is onder meer vastgelegd welke ‘woonobjecten’ een huisnummer toegewezen mogen krijgen. In 2013 is deze wet aangescherpt: in de toekomst zouden onzelfstandige woningen zoals studentenkamers niet langer in aanmerking komen voor individuele huisnummers. Het Kadaster heeft daarop gemeenten opdracht gegeven om in de BAG alleen nog zelfstandige woonruimte te registeren.

De huisnummerwijziging mag geen gevolgen hebben voor je huurtoeslag. Stadswonen Rotterdam heeft al haar kamers laten toewijzen voor huurtoeslag en de Belastingdienst op de hoogte gebracht van de huisnummerwijzigingen.

Waarom is mijn huurtoeslag toch stopgezet of verlaagd?
De Belastingdienst heeft enige tijd nodig om de wijzigingen te verwerken in haar administratie. Is jouw toeslag gewijzigd? Bel dan de Belastingtelefoon 0800-0543 (gratis), bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Geef duidelijk aan dat je in een studentencomplex woont en te maken hebt gehad met een huisnummerwijziging. De huurtoeslag wordt met terugwerkende kracht hersteld.

Huurtoeslag of huursubsidie?

Huursubsidie is de ‘oude’ term voor huurtoeslag. We merken dat beide termen nog door elkaar worden gebruikt en dat dit soms voor verwarring zorgt. Huursubsidie bestaat niet meer en is vervangen door huurtoeslag.