Schoon wonen

een vrouw aan het stofzuigen

Het woont fijner in een schone woning en omgeving. Hieronder vind je een aantal tips op jouw woning én je leefomgeving fris en schoon te houden. 

Tips tegen ongedierte: 

  • Ruim etensresten direct op. Ook op je balkon. 

  • Sluit vuilnisbakken en zakken goed af. 

  • Gooi volle vuilniszakken direct weg in de container. 

  • Gooi lege flessen direct weg. Statiegeldflessen lever je natuurlijk in. 

  • Maak je gasfornuis of kookplaat direct na het koken schoon. 

  • Voer geen dieren vanuit je woning of vanaf je balkon. 

Tips tegen schimmel en vocht 

Te veel vocht in huis is niet gezond. Dat zorgt voor schimmel. En je stookkosten gaan omhoog. Want vochtige lucht warmt slechter op dan frisse lucht van buiten. Hieronder vind je tips om je huis goed te luchten en ventileren.  

Frisse lucht : raamroosters 24 uur per dag open 

Houd je raamroosters altijd open. Ook als de verwarming aan is. En maak je raamroosters regelmatig schoon. Heb je geen raamroosters? Zet dan in ieder geval één raam op een kiertje.  

Verwarm je woning 

Zet de verwarming op minimaal 18 graden. Warme lucht haalt vocht uit je woning. Als je slaapt kan de verwarming op 15 graden. Doe gordijnen overdag open en houd meubels weg van de verwarming. 

Droog je was buiten of zet een raam open 

Hang je was buiten op. Moet het toch binnen? Zet dan een raam open en hang natte was niet over de verwarming. In veel woongebouwen zijn ook wasdrogers. 

Koken: afzuigkap en ventilatie aan 

Doe tijdens het koken de deksel op de pannen en doe na het koken een raam open om te luchten. 

Douchen: deur dicht, raam open en luchten 

Houd tijdens het douchen de badkamerdeur dicht en doe een raam open. Maak na het douchen de muren en vloer droog, zet de badkamerdeur open en laat het raam nog 30 minuten open. En douche niet te lang. 

Toch schimmel in huis? 

Dit haal je weg met soda, azijn, of een speciaal antischimmelschoonmaakmiddel. Zet wel een raam open als je dit gebruikt. 

Afval scheiden 

De mogelijkheden voor het weggooien en scheiden van afval verschillen per woongebouw. Kan je in jouw woongebouw geen afval scheiden? Glas, oud papier en karton, textiel en soms ook gfe (groente-, fruit-, en etensresten) kan je kwijt in een container in de wijk. Op deze plattegrond staat een overzicht met alle afvalcontainers in Rotterdam, onderverdeeld in restafval, papier, glas, textiel en gfe. Voer je postcode in en bekijk welke afvalcontainers in jouw buurt staan.   

Grofvuil wegbrengen of laten ophalen 

Heb je afval of nog bruikbare spullen die niet in een vuilniszak of afvalcontainer passen? Zoals grofvuil, bouw- en sloopafval of chemisch afval. Breng het gratis naar een milieupark of laat het gratis door de gemeente ophalen. Op de website van de gemeente kan je zien waar de milieuparken in Rotterdam zijn. Je kan hier ook een afspraak maken (of bel naar 14010). Voor het wegbrengen van afval kan je ook gratis een elektrische bakfiets of aanhangwagen lenen.