Huurtoeslag

Huurtoeslag is een vergoeding van een deel van de huurkosten. De overheid keert in sommige gevallen huurtoeslag uit om het voor iedereen in Nederland mogelijk te maken betaalbaar te wonen.

Kan ik huurtoeslag krijgen? 

Voor de meeste kamers, studio’s en appartementen van Stadswonen Rotterdam kan je huurtoeslag aanvragen. Of je huurtoeslag krijgt, is afhankelijk van de hoogte van je rekenhuur (kale huur inclusief servicekosten), je leeftijd en je financiële situatie. Een voorwaarde is dat je minimaal 18 jaar bent en ingeschreven staat bij de gemeente. Op de website van de Belastingdienst vind je een volledig overzicht van de voorwaarden voor huurtoeslag per situatie. 

Huurtoeslag aanvragen 

Huurtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst vind je informatie over hoe je huurtoeslag aanvraagt en wat de voorwaarden zijn. Je kunt ook een proefberekening huurtoeslag maken.  

Huurtoeslag aanvragen voor kamers 

Huur je een studentenkamer? Vul dan bij het aanvragen van huurtoeslag bij type woning in: onzelfstandig, aangewezen. Vraagt de Belasting om bewijs dat je in een ‘aangewezen’ kamer woont? Vraag dan bij ons een kopie van de aanwijzing op via info@stadswonenrotterdam.nl.

Belangrijk om te weten

Huurtoeslag is vaak alleen bedoeld voor een zelfstandige woonruimte. Dat is een woning met een eigen woon- en/of slaapkamer, een eigen keuken en een eigen toilet. Dit heb je vaak niet bij een kamer. De meeste van onze kamers zijn door de Belastingdienst ‘aangewezen’ voor huurtoeslag. Dit betekent dat je ook voor je kamer huurtoeslag kan aanvragen.

Problemen met aanvragen van huurtoeslag voor je kamer? 

Sinds de wet BAG (juli 2009) worden onzelfstandige woonruimtes samengevoegd tot één adres met één huisnummer. Toevoegingen als A en B staan niet meer geregistreerd.  

Hierdoor kan bij de Belastingdienst die huurtoeslag toekent een verkeerde huishoudsamenstelling ontstaan. Het lijkt dan alsof jij en je huisgenoten toeslagpartners zijn. Dit kan gevolgen hebben voor je huurtoeslag. Bij huurtoeslag telt namelijk het inkomen van een eventuele toeslagpartner mee. 

We hebben de gegevens van onze studentenkamers doorgegeven aan de Belastingdienst. Toch gaat het soms nog fout.  

Zie jij bij de Belastingdienst bij ‘Mijn Toeslagen’ gegevens van je huisgenoten? Neem dan contact op met de Belastingtelefoon en geef aan dat je in een studentencomplex woont dat één adres hanteert voor alle kamers.  

Meer weten over de wet BAG – Basisregistraties Adressen en Gebouwen? Bekijk dan deze video.

Hoogte huurtoeslag berekenen 

Hoeveel huurtoeslag je krijgt, hangt af van de hoogte van je rekenhuur (kale huur inclusief een aantal onderdelen van de servicekosten), je leeftijd en je financiële situatie. Verdien je te veel, dan heb je geen recht op huurtoeslag of ontvang je minder. Maak via de rekenhulp van de Belastingdienst een proefberekening huurtoeslag.  

Over welk jaar ontvang ik huurtoeslag? 

Huurtoeslag vraag je aan over het lopende jaar. Je kan dus het hele jaar huurtoeslag aanvragen met elke gewenste begindatum vanaf 1 januari tot en met 31 december. Als je recht hebt op huurtoeslag natuurlijk. 

Kan ik huurtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen?

Heb je ontdekt dat je vorig jaar recht had op huurtoeslag? Dan kan je dit nog aanvragen tot 1 september van het lopende jaar. In sommige gevallen kan je nog huurtoeslag aanvragen voor twee jaar geleden. Dit kan als de Belastingdienst je officieel uitstel voor aangifte inkomstenbelasting over dat jaar heeft gegeven. Heb je geen uitstel gekregen, of heb je al aangifte gedaan? Dan kan je helaas geen huurtoeslag meer aanvragen over dat jaar.