Regels voor samenwonen

een man en een vrouw die een selfie maken met sleutels van hun nieuwe woning in de hand.

Wil je samenwonen? Kijk dan hieronder in welke gevallen dit kan, hoe je dit regelt en waar je rekening mee moet houden.

Samenwonen op kamers 

In onze kamers kan je niet samenwonen. Wel kan je proberen om samen in een unit te wonen. De kans dat dit lukt is wel klein. Er komen niet vaak twee of meer kamers tegelijk vrij in een unit. De grootste kans om samen in een unit te wonen is als een van jullie er al woont en de ander lange tijd bij ons staat ingeschreven als woningzoekende. Als er een kamer in de unit vrijkomt en de achterblijvende bewoners kiezen voor hospiteren, dan krijgen zij de reacties van de vijftien kandidaten met de langste inschrijfduur aangeleverd. Uit deze lijst kiezen zij een aantal kandidaten om kennis mee te maken. 

Samenwonen in studio’s

Voor studio’s geldt een maximum bewonersaantal van één. In een studio kan je dus niet samenwonen.

Samenwonen in appartementen  

In al onze appartementen mag je samenwonen. Onze insteek is dat je hier met je partner woont. Jullie moeten samen genoeg inkomen hebben. De inkomenseisen staan in de advertenties van de appartementen. 

Voorwaarden samenwonen appartement voor afgestudeerden 

Jullie moeten samen genoeg inkomen hebben. De inkomenseisen staan in de advertenties van de appartementen. 

Voorwaarden voor samenwonen appartement voor studenten 

Wil je samenwonen in een appartement voor studenten? Dan moet één van jullie bij ons ingeschreven staan als woningzoekende. Of al in een appartement voor studenten wonen.

Aanvragen samenwonen 

Samenwonen vraag je aan via MijnStadswonen. 

Gevolgen voor de huurtoeslag 

Samenwonen kan gevolgen hebben voor je huurtoeslag en eventuele andere toeslagen die je ontvangt. Op de website van de Belastingdienst over samenwonen vind je meer informatie.