Heffingskorting op energiebelasting

Door de heffingskorting op energiebelasting krijg je als (oud-)huurder misschien geld terug. Je krijgt bericht van ons als je in aanmerking komt. Lees er meer over op deze pagina.

De heffingskorting in het kort

  • De Nederlandse overheid heft belasting op elektriciteit en gas om het energieverbruik te beïnvloeden. Deze belasting heet energiebelasting.
  • Om de basisbehoefte aan energie betaalbaar te houden, is er een vaste korting op de energiebelasting, de heffingskorting. Huishoudens met een eigen aansluiting krijgen deze korting op de energierekening.

Heffingskorting via ons

Veel van onze gebouwen hebben een gedeelde aansluiting voor energie. Voor deze woningen vragen wij de heffingskorting aan bij de Belastingdienst. Dat geld verrekenen we met (oud-)huurders die in aanmerking komen.

Huurders die in aanmerking komen

Voor de heffingskorting is het allereerst nodig dat je de aansluiting voor energie deelt met andere huurders in je woongebouw. Daarnaast spelen de volgende factoren een rol:

  • Het aantal woningen
  • Het type woning (studio, appartement of kamer)
  • Het energietarief
  • Het energieverbruik

Hierdoor kan het zijn dat een gebouw niet elk jaar geld terugkrijgt, of helemaal niet in aanmerking komt voor de heffingskorting.  

Bekijk in het overzicht hieronder of jouw gebouw de heffingskorting krijgt (we werken deze steeds bij). Als je in aanmerking komt, ontvang je uiterlijk eind 2024 bericht van ons. Ook oud-huurders die in aanmerking komen, krijgen bericht.  

Extra uitleg over verschillen tussen woongebouwen en woningtypen

  • We verdelen de korting over zelfstandige woningen en eenheden binnen het woongebouw. Als je in een kamer woont of woonde, wordt het kortingsbedrag verdeeld over de kamers binnen een eenheid. Hierdoor is de korting per kamer lager dan voor een zelfstandige woning zoals een studio of appartement.
  • Dit zegt overigens niets over de elektriciteitskosten die wij in rekening brengen of hebben gebracht. Deze tarieven zijn voor de verschillende woongebouwen en woningtypen (appartement, studio of kamer) jaarlijks bijna gelijk. Idealiter hadden wij dan ook de totale korting per jaar evenredig verdeeld over de elektriciteitskosten voor individueel verbruik. We hebben geprobeerd hierover overeenstemming te bereiken met de huurdersvertegenwoordiging Huurdersbelang Stadswonen (SHS), maar dit is helaas niet gelukt omdat zij vasthielden aan de rekenregels van de Belastingdienst.

Aanpak en planning

Bij de verrekening van de heffingskorting gaat het om meerdere jaren (2010-2022) en een grote groep (oud-)huurders. We willen dit dan ook zorgvuldig doen. Daarom starten we met één woongebouw (‘t Hoekje), evalueren de resultaten, en verbeteren de informatie en processen waar nodig voor de overige woongebouwen. De planning:

  • Woongebouw ‘t Hoekje: (oud-)huurders ontvingen 6 november 2024 bericht.
  • Woongebouw Struisenburg: (oud-)huurders ontvingen 19 november 2024 bericht.
  • Overige woongebouwen die in aanmerking komen: (oud-)huurders krijgen uiterlijk eind december 2024 bericht.

Heb je vragen?

Kijk eerst bij de veelgestelde vragen over de heffingskorting op energiebelasting. Staat je vraag er niet tussen? Mail ons dan via heffingskorting@stadswonenrotterdam.nl. Zet daarbij je naam, adres en contactgegevens.

Veel gestelde vragen over de heffingskorting op energiebelasting

1. Hoe weet ik of mijn gebouw in aanmerking komt voor deze korting?

Bekijk in het overzicht hieronder of jouw gebouw erbij staat (we werken deze steeds bij). Je krijgt uiterlijk eind 2024 bericht van ons als je in aanmerking komt.

2. Waarom krijgen niet alle gebouwen de heffingskorting?

Voor deze heffingskorting is het allereerst nodig dat je een gedeelde aansluiting hebt voor energie. Vervolgens zijn factoren zoals het aantal woningen, het type woning (studio, appartement of kamer), het energietarief en het energieverbruik van invloed. Daarom kan het zijn dat een gebouw niet of niet elk jaar geld terugkrijgt.

3. Kan ik, als oud-huurder, ook geld terugkrijgen door deze heffingskorting?

Als het gebouw in aanmerking komt voor de heffingskorting en de regeling geldt voor de periode dat jij er woonde, dan wordt het geld verdeeld over alle huidige en oud-bewoners uit die periode.

4. Maakt het uit of ik in een kamer, studio of appartement woon of heb gewoond?

Ja, dat maakt uit. Volgens de rekenregels van de Belastingdienst wordt de heffingskorting verdeeld over zelfstandige woningen en eenheden. Als je in een kamer woont of woonde, wordt het kortingsbedrag verdeeld over de kamers binnen een eenheid. Hierdoor is het bedrag lager dan voor een zelfstandige woning zoals een studio of appartement.

5. Waarom is het bedrag dat ik krijg lager dan wat andere bewoners van mijn woongebouw ontvangen?

De bedragen voor zelfstandige woningen en eenheden zijn binnen het woongebouw over een bepaalde periode gelijk. Voor kamerbewoners wordt het bedrag voor de eenheid verdeeld over het aantal kamers binnen de eenheid. Dit betekent dat een huurder van een kamer in een tweekamereenheid een hogere korting ontvangt dan een huurder van een kamer in een vierkamereenheid.

6. Wanneer krijg ik het geld op mijn rekening? 

Alle (oud-)huurders van woongebouwen die in aanmerking komen voor deze korting, ontvangen hierover binnenkort bericht. We verwachten uiterlijk eind 2024 de bedragen te verrekenen met de (oud-)bewoners.

7. Ik ben (oud-)huurder en heb op meerdere adressen van Stadswonen Rotterdam gewoond die in aanmerking komen voor de korting. Hoe gaan jullie hiermee om?

Alle (oud-)huurders van woongebouwen die in aanmerking komen voor de heffingskorting, ontvangen per adres een bericht. Het is dus mogelijk dat je meerdere berichten van ons krijgt over de heffingskorting.

8. Ik ben oud-huurder en mijn rekeningnummer is gewijzigd. Hoe pas ik dit aan?

Alle oud-huurders van woongebouwen die in aanmerking komen voor de heffingskorting, ontvangen hierover binnenkort bericht. In dit bericht staat ook hoe je als oud-huurder je  bankrekeninggegevens kunt wijzigen.

9. Ik ben huurder, kan ik de heffingskorting op een andere bankrekening ontvangen dan de rekening waarvan de huur en servicekosten worden betaald?

Het te ontvangen bedrag storten we op de bankrekening die nu bij ons bekend is voor de betaling van de huur en servicekosten. Als je je bankrekening aanpast, dan wordt de maandelijkse huur vanaf dan ook van deze rekening afgeschreven.