De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Huuraanpassing 2020

De overheid besluit ieder jaar hoeveel de huur mag stijgen. Daarna passen wij onze huurprijzen aan. We vinden het belangrijk dat onze woningen betaalbaar zijn. Daarom krijgt niet iedereen dezelfde huuraanpassing. De ene huurprijs stijgt en de andere huurprijs blijft gelijk. Ook dit jaar hebben we besloten om de huur niet te verhogen voor bewoners met een laag inkomen.

Jouw huurprijs voor 2020

Je hebt van ons een brief gekregen via de post of e-mail. Hierin staat jouw nieuwe huurprijs voor 1 juli 2020 tot 1 juli 2021. Je nieuwe huur zie je ook op MijnStadswonen.


Bezwaar maken 

Ben je het niet eens met de verhoging van jouw huur? Je kan tot en met 30 juni 2020 bezwaar maken. Denk je bijvoorbeeld dat er fouten zijn gemaakt bij de berekening. Is je inkomen lager of wordt dat lager? Of val je onder de minimaregeling*? Om deze en andere redenen kan je bezwaar maken. Dit kan tot en met 30 juni 2020.   

Belangrijk om te weten: je kan geen bezwaar maken als je in een vrije sector huurwoning woont (met een huurprijs vanaf € 737,14 per maand).

*Als je een minimuminkomen hebt, krijg je soms geen huurverhoging. Dit noemen we de minimaregeling. Je hebt hier recht op als:

  • de gemeente heeft bekeken dat je bij de minima hoort;
  • je een bijstandsuitkering hebt;
  • je huur tussen de € 619,02 en € 737,14 is.


Problemen met betalen door coronacrisis

Door de Coronacrisis zijn veel mensen in de problemen gekomen. Voor iedereen die hulp nodig heeft, bieden wij hulp aan. Verwacht je problemen met betalen, omdat je inkomen bijvoorbeeld daalt? Wacht niet en neem contact op met 010 245 67 00 voor de mogelijkheden.


Servicekosten: nieuwe voorschotbedragen vanaf 1 juli

In de brief over de huuraanpassing staan het oude en nieuwe bedrag van de servicekosten en de overige kosten. Het nieuwe bedrag is bepaald met de afrekening van de servicekosten en overige kosten van 2019. Ook hebben we gekeken naar de prijzen die we in 2020 verwachten. Je krijgt van ons een aparte brief over de afrekening van de servicekosten en overige kosten.De overheid besluit ieder jaar hoeveel de huur mag stijgen.

1. Voor onzelfstandige woonruimtes (kamers) is het maximaal 4,1%. Wij kiezen ervoor om met maximaal 2,6% te verhogen.

2. Voor zelfstandige woonruimtes met een huurprijs tot €737,14 is het:

  • maximaal 5,1% voor huishoudens met een inkomen tot en met € 43.574 (in 2018)
  • maximaal 6,6% voor huishoudens met een inkomen boven € 43.574 (in 2018)

3. Voor woningen met een huurprijs vanaf €737,14 (vrije sector) is het maximaal 5,1%.

Bij het bepalen van jouw huuraanpassing kijken we naar je gegevens:

  • huishoudinkomen (het inkomen van jou en medebewoners in 2018)*
  • leeftijd van de bewoners
  • grootte van de woning
  • maximale huur (de huur die wij voor de woning mogen vragen)

*Is het inkomen gedaald of gaat het dalen? Dit kan invloed hebben op je huuraanpassing. Geef het juiste inkomen daarom aan ons door. Dit kan door bezwaar te maken. Dit kan tot en met 30 juni 2020.  


Huuraanpassing vrije sector huur

Woon je in een vrije sector huurwoning (met een huurprijs vanaf € 737,14 per maand), dan hangt de huuraanpassing af van de markt. Dit is bepaald per woning.

Onze woningen willen we goed onderhouden, verbeteren en energiezuiniger maken. Denk aan isolatie, zonnepanelen en andere duurzame maatregelen. Deze worden elk jaar een beetje duurder. Iedereen betaalt hieraan mee. Maar we willen wonen ook zo betaalbaar mogelijk houden. De huuraanpassing is dus niet voor iedereen hetzelfde.

Het grootste deel van jouw huur geven wij uit aan het aflossen van leningen, het betalen van rente en het onderhouden en verbeteren van jouw woning. Bekijk hieronder waar wij jouw euro huur aan uitgeven.

Bekijk vragen over