De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Huuraanpassing 2023

De overheid besluit ieder jaar hoeveel de huur mag stijgen. Daarna passen wij onze huurprijzen aan. Niet iedereen krijgt dezelfde huuraanpassing. De ene huurprijs gaat omhoog, de andere huurprijs gaat omlaag of blijft hetzelfde. We doen ons best om de huur betaalbaar te houden, zeker voor huurders met de laagste inkomens.


Jouw nieuwe huurprijs 

Jouw nieuwe huurprijs lees je in onze brief. Deze brief krijg je via de mail of post. Je nieuwe huur zie je ook op MijnStadswonen.


Heb je bezwaar gemaakt tegen jouw huuraanpassing en nog niets gehoord?

Het behandelen van de bezwaren duurt langer dan we hadden verwacht. We hebben meer tijd nodig om de bezwaren te beoordelen. We willen je zo snel mogelijk duidelijkheid geven. Dit betekent dat je binnen zes weken na het maken van jouw bezwaar antwoord van ons krijgt.


Servicekosten en stookkosten

Vanaf 1 augustus* betaal je ook een nieuw voorschot voor servicekosten en stookkosten. Je leest het in de voorschotbrief, die je apart ontvangt.
* Dat is een maand later dan je gewend bent. Ook kan het zijn dat je de afrekening servicekosten en stookkosten later krijgt. De reden is dat de facturen van onze energieleverancier nog niet helemaal klopten. We hebben daarom iets meer tijd nodig. We hebben nu de juiste bedragen ontvangen. Je kunt er dus op vertrouwen dat de afrekening en het nieuwe voorschot kloppen.  

Kijk of je recht hebt op huurverlaging

Sommige huurders krijgen een huurverlaging, omdat zij een laag inkomen hebben. We krijgen van de Belastingdienst door welke huurders dit zijn. Zij krijgen hier een brief over. Heb je geen brief gekregen over een huurverlaging? Het kan zijn dat je hier wel recht op hebt. Kijk hier of je recht op huurverlaging >

Denk je dat je een huurverlaging hoort te krijgen? Maak dan bezwaar. Doe dit vóór 1 juli 2023. Kies in het formulier voor de volgende reden: de huurprijs wordt hoger dan wettelijk is toegestaan. Goed om te weten: deze huurverlaging staat los van andere redenen om huurverlaging aan te vragen.


Kloppen je inkomensgegevens?

Heb je een inkomensafhankelijke huurverhoging gekregen? Dit staat dan in je brief. Je kan bezwaar maken als we niet de juiste inkomensgegevens hebben gebruikt. Wij weten nu eenmaal niet álles van je. Bijvoorbeeld of je inkomen is veranderd, of nog gaat veranderen.

Alleen als je bezwaar maakt komen wij erachter of je de juiste huuraanpassing hebt gekregen. Bezwaar maken klinkt misschien als klagen, maar dat is het dus niet.

Maak bezwaar vóór 1 juli

Denk je dat we niet de juiste inkomensgegevens hebben gebruikt? Maak bezwaar vóór 1 juli 2023. Kies in het formulier voor de volgende reden: de inkomensafhankelijke huurverhoging klopt niet.


Minder huurverhoging voor middeninkomens

Voor alle vrije sector huurders stijgt de huur met 4%. Heb je een middeninkomen (zie de uitleg hieronder)? Dan heb je recht op minder huurverhoging of een huurbevriezing. Bij een bevriezing blijft je huur ongewijzigd. Je vraagt dit aan door bezwaar te maken. Doe dit vóór 1 juli 2023.

Heb ik een middeninkomen?

Bekijk het hieronder.

 

Waarom wij de huur verhogen

Een huurverhoging is natuurlijk nooit leuk, maar het is wél nodig omdat alles duurder wordt, ook voor ons. Bouwkosten en prijzen van materialen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Als we de huren minder of helemaal niet verhogen, kunnen we minder doen. Bijvoorbeeld woningen minder goed onderhouden en verduurzamen, en minder woningen bouwen. Terwijl daar nu juist veel behoefte aan is.


Iedereen krijgt wat anders

Met de huren die wij binnenkrijgen, kunnen we woningen bouwen, onderhouden en energiezuiniger maken. Iedereen betaalt hieraan mee. Maar de ene huurder kan meer bijdragen dan de ander. De huuraanpassing is dus niet voor iedereen dezelfde.

Zo stijgt de huur extra voor mensen met een hoog inkomen. Zij krijgen een inkomensafhankelijke huurverhoging. Doordat zij wat meer betalen, kunnen we de huren lager houden voor de lagere inkomens. Zij krijgen bijvoorbeeld minder huurverhoging, geen huurverhoging, of een huurverlaging.

Ook gebruiken we de extra inkomsten voor het bouwen van nieuwe woningen, en het energiezuiniger maken van bestaande woningen.