Wat kan je doen als je overlast ervaart?

Een balkon met een tuinstoel en lege bierkratjes.

We wonen dicht op elkaar in Nederland. Dit zorgt soms voor overlast. Hieronder vind je een aantal tips wat je kan doen als je met overlast te maken hebt.

Wat te doen bij overlast ?

Maak overlast bespreekbaar

Last hebben van je buren, hoeft niet voor ruzie te zorgen. Praat met elkaar voordat de emoties oplopen. Bespreek de overlast met de veroorzaker. Vaak is diegene zich er helemaal niet van bewust. Geef rustig aan waar je last van hebt en kijk samen hoe je dit kan oplossen. 

Neem contact op met je beheerder of met ons

Is er na een gesprek nog steeds overlast? Neem dan contact op met de beheerder als je in een woongebouw met een wooncommissie woont.  

Woon je in een woongebouw zonder wooncommissie? Of blijft de overlast na je contact met de beheerder? Neem dan contact op met ons. Je meld overlast in MijnStadswonen 

Juridische stappen bij overlast

Stopt de overlast na alle pogingen niet? Dan kunnen wij een juridische procedure stappen die kan leiden tot het stopzetten van de huurovereenkomst van de veroorzaker. 

Leg overlast goed vast

Schrijf op wat de overlast is en wanneer het gebeurt. Geef bij een melding van overlast zoveel mogelijk feiten door. We kunnen dan sneller aan een oplossing werken. Geef ook na de eerste melding nieuwe feiten direct door aan ons.  

Wat te doen bij een onhoudbare situatie? 

Is de overlast heel heftig? Schakel dan de politie in via 0900-8844. In geval van nood bel je 112.