De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Woontip! Tips om brand te voorkomen en wat te doen bij brand in je woning.

20 dec 2022

Woontip! Tips om brand te voorkomen en wat te doen bij brand in je woning.
Peter Schuurmans is hoofd Afdeling Veilig Leven van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Hij weet alles over wat je moet doen bij brand in huis. En nog belangrijker: over hoe je zorgt dat er geen brand komt. Hij deelt zijn beste tips.

‘Brand in huis is zó gebeurd. Bijna dagelijks zijn er nog grote en kleine branden. We zien het op dit moment iets minder, omdat meer mensen thuis werken en een brandje sneller ontdekt wordt.

Gelukkig kun je er veel aan doen om brand te voorkomen. Dit laten we zien in de Belevingswoning Het Brand Komt Bij Je Thuis Huis. De meest simpele tip: zorg voor een extra huissleutel. Wat je daarmee doet, vertel ik zo.


De vier belangrijkste oorzaken van brand

Roken in bed of in de luie stoel, een wasdroger die ‘ineens’ vlamvat, ongelukken in de keuken of te veel apparaten in één stekkerdoos. Dit zijn de dingen die het vaakst voor brand in huis zorgen. De meeste dingen kun je prima voorkomen.

Roken in huis is altijd gevaarlijk. Doe het niet en zeker niet in bed. We zien dit vaak gebeuren bij studenten die na een avondje stappen moe in bed ploffen. Ze vallen dan in slaap en de sigaret brandt verder.

Het Brand Komt Bij Je Thuis Huis

Stekkers en opladers

Bij de huishoudelijke apparaten staat de wasdroger op nummer één als reden voor brand.

Haal na elke droogbeurt de pluizen uit het filter. En zet de droger alleen aan als je thuis bent. Ik heb al jaren alleen een waslijn, dat gaat prima. Stukken goedkoper ook!

En dan is er wat wij ‘stekkers doorlussen’ noemen. Het ene verlengsnoer wordt in het andere gestopt en daar hangen dan veel te veel apparaten aan. Dit zorgt al snel voor kortsluiting of het doorbranden van apparaten en snoeren. Doe dit niet.

En laad je telefoon ook maar niet op in bed. Het kan flink warm worden. Een matras is vaak van kunststof en staat zo in brand. Hetzelfde geldt voor een laptop. Leg deze tijdens het opladen altijd op tafel en nooit op de bank of in bed.

In de keuken: loop niet weg

In de keuken is het belangrijk dat je altijd bij het fornuis blijft. De olie kan erg heet worden tijdens het koken, braden en frituren in een pan zonder thermostaat. Gaat de bel of de telefoon? Zet het fornuis dan even uit.


Geef brand geen kans

Tijdens de feestdagen zien we vooral gevaarlijke situaties met kaarsen. Zet ze niet op de rand van de tafel. En het aluminium van waxinelichtjes wordt heel heet. Als je ze rechtstreeks op een houten kastje of tafel zet, dan kan dit voor brand zorgen. Wil je je oma een kerststukje geven? Denk dan elektrische kaarsjes of knip de lonten van de kaarsen af.

Daarnaast raad ik aan om op elke woonlaag minimaal één rookmelder te hangen. En om ’s avonds alle deuren in je woning dicht te doen: de slaapkamerdeuren, de deur naar de keuken en naar de hal. Gewoon allemaal.


Wat doe je als er toch brand is?

Bij een beginnende brand in huis, moet je binnen drie minuten buiten staan. Na deze drie minuten kun je het bijna niet meer overleven. Zorg dat je weet wat de vluchtroute is.

En dan die extra sleutel. Hang deze bij de voordeur op een plek waar je makkelijk bij kunt. Je bent de eerste niet die bij een brand de sleutelbos niet kan vinden en de buitendeur niet open krijgt. Als ik dit aan mensen laat zien in Het Brand Komt Bij Je Thuis Huis, schrikken de meesten flink. Dus doe jezelf een plezier en hang een voordeursleutel bij de deur!’

Inboedelverzekering

Zonder een verzekering draai je bij een brand voor alle kosten op. En vaak heb je meer spullen van waarde in huis dan je denkt, zoals een laptop, smartphone en tablet. We adviseren je daarom een inboedelverzekering af te sluiten. Heeft je woning het certificaat ‘Veilige Woning’ van het Politie Keurmerk Veilig Wonen, dan kan je korting krijgen op de inboedelverzekering.

Goed om te weten

Op de website van rijnmondveilig vind je meer tips voor een veilig huis. Je kunt ook bellen met het informatienummer van Veilig Leven, 0900 – 8387. 

18 mrt 2024

Low-budget schoonmaaktips

Het weer in Nederland is niet altijd te voorspellen, maar of het nu stormt of de zon schijnt: de lente staat voor de deur! En dan is het tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Iets uit je oma’s tijd? Nee hoor! Die voorjaarsschoonmaak is ook voor jou en je woning een goed idee!

#woontips
Lees meer
19 dec 2022

Woontip! Veilig de donkere dagen door

Het is winter! Dé tijd om het binnen gezellig en warm te maken! Maar het kan ook té gezellig en té warm worden. Zit je niet te wachten op ongenode gasten en verzengende hitte? Lees dan onze tips.

#woontips
Lees meer
15 nov 2022

Woontip! Energie bespaartips

Wie minder energie verbruikt, betaalt ook minder. Met deze makkelijke tips kan ook jij besparen. En het is ook nog eens beter voor de aarde.

#energie #energieprijzen #besparen #woontips
Lees meer