De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Welkom aan de Statenweg

06 jun 2018

Welkom aan de Statenweg
Het woongebouw aan de Statenweg heeft een wooncommissie. Khatera geeft een rondleiding door het gebouw en vertelt ondertussen wat een wooncommissie doet voor de bewoners.

Zorgeloos wonen met een wooncommissie

Het woongebouw van Stadswonen Rotterdam aan de Statenweg heeft een wooncommissie. Khatera Sadat (25) zet als beheerder in op een fijne woonomgeving. Ze neemt ons mee op een rondleiding door het pand, dezelfde tour waarmee ze nieuwe bewoners verwelkomt. Onderweg vertelt ze wat een wooncommissie doet voor de bewoners.

De entree van het woongebouw heeft in het midden een wenteltrap met stenen treden, zes verdiepingen hoog. We lopen langs de kantoorruimte van de wooncommissie. Khatera begint te vertellen: ‘Als beheerder ben ik het aanspreekpunt van het pand. Ik ben er met name voor het sociale aspect, de sfeer en ik behandel klachten. Daarnaast zorg ik ervoor dat de gezamenlijke ruimtes opgeruimd zijn. Voor kleine reparaties kun je ook bij ons terecht hoor, die kun je indienen bij de technisch assistent’, zegt Khatera.

Wonen op een toplocatie

Khatera was van plan om geneeskunde in Leiden te studeren, haar thuisstad. Het liep iets anders, omdat ze werd ingeloot aan de Erasmus Universiteit. Deze toelating was een langverwachte wens die in vervulling ging. Ondanks dat de keuze voor Rotterdam niet bewust was, maakte ze tijdens haar studie toch de overstap naar de Maasstad. Met veel plezier, want inmiddels vindt ze de stad ‘heel gaaf’. ‘Wonen aan de Statenweg is wonen op een toplocatie, want je bent vlak bij het bruisende centrum. Tegelijkertijd is het een rustige plek, met Blijdorp en het Vroesenpark op een steenworp afstand. Het centraal station ligt hier vlak naast en voor je boodschappen hoef je niet ver te gaan met twee supermarkten om de hoek.’

Elkaar leren kennen

Al wandelend vertelt ze verder: ‘In mijn rol als beheerder let ik meer op mijn woonomgeving. Is het schoon? Is het veilig? Wie is deze buurman of -vrouw eigenlijk? Ik maak meer rondjes door het gebouw, iets wat ik voorheen bijna nooit deed. En ik maak vaker een praatje. Als wooncommissie proberen we zichtbaar en transparant te zijn. Uiteindelijk hoop ik iedereen in dit gebouw te leren kennen.’ We lopen de trap af, richting de kelder. Bewoners kunnen hier afval, fietsen en spullen van groot formaat kwijt. Opvallend is de ruimte die voorzien is van de nodige ingrediënten voor een goed feestje. Er zijn discolampen, behoorlijke muziekboxen, er is een bar en een dj booth. Khatera lacht: ‘Deze ruimte wordt vooral voor leuke dingen gebruikt, zoals feestjes die je niet in je kamer kwijt kan. Soms organiseren wij zelf feestjes om bewoners met elkaar in contact te laten komen.’

Voortouw nemen

We nemen de lift, op naar de washokken. Khatera vertelt met gepaste trots dat de nieuwe wooncommissie de langverwachte komst van nieuwe wasmachines en -drogers voor elkaar heeft gekregen. Als bewoners zelf iets willen verbeteren aan het woongebouw, kunnen ze bij hen aankloppen. ‘Soms voeren we verbeteringen door op eigen initiatief. Laatst was dat het achterstallige onderhoud aan de fietsenstalling. Iets waar bewoners zich al langer aan irriteren, maar niemand neemt hierin het voortouw. Dat doen wij dan.’

Onderling contact

Elke beheerder heeft een vast aanspreekpunt bij Stadswonen Rotterdam. ‘Op die manier proberen we het lijntje tussen de huurders en de verhuurder korter te maken’, zegt Khatera. Handig, vooral als er dingen geregeld moeten worden. Daarnaast houdt Stadswonen Rotterdam de wooncommissie op de hoogte van de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen tijdens pizza-avonden. Inderdaad, dat is geïnformeerd worden onder het genot van de Italiaanse keuken.


De wooncommissie laat op verschillende manieren van zich horen. Zo versturen ze bewoners regelmatig een nieuwsbrief en worden aankondigingen gedaan via de facebookpagina van het woongebouw. Een plek waar ook buren elkaar kunnen vinden.

Feestjes en borrels

Binnenkort organiseert de wooncommissie een borrel op het dakterras. ‘Kom, lopen we daar meteen even heen.’ We nemen de lift naar boven en komen uit op een plek met een spectaculair uitzicht over de stad. Khatera: ‘Ik vind het heerlijk om buiten te zijn, om te fietsen of te wandelen. Vrije tijd betekent tijd die ik met familie en vrienden doorbreng. Er is hier zoveel te doen, Rotterdam is continu onderhevig aan verandering. Telkens weer laat ik me daardoor verbazen. Een mooie bonus van hier wonen: vanuit mijn kamer zie ik de Rotterdamse skyline en word ik elke avond getrakteerd op een prachtige zonsondergang.’

Wat doet een wooncommissie?

Een wooncommissie bestaat uit medehuurders. De beheerder zorgt, samen met de penningmeester, technisch assistent en een aantal algemene wooncommissieleden voor een prettige woonomgeving. Zij behartigen de belangen van alle bewoners van het gebouw en vormen de schakel tussen de huurders en Stadswonen Rotterdam. Dus als er iets is in jouw woongebouw dat je niet prettig vindt of je hebt een vraag, neem je gewoon contact op met de beheerder in jouw woongebouw. Super makkelijk!

01 dec 2021

Ondenkbaar nu, al die telefoontjes in de gemeenschappelijke keuken

Richard woonde van 1993 tot 2004 in Caland I. “Best lang”, vindt de oud-penningmeester van het studentenwoongebouw vlak bij de Veerhaven. Richard vond het er gezellig genoeg om er ook tijdens zijn eerste werkjaren te blijven wonen.

#60jaarjong
Lees meer
11 okt 2021

Student Thijs is beheerder in zijn woongebouw

In de derde aflevering van de Stadswonen Studenten Serie neemt Thijs je mee in zijn drukke studentenleven. Een studie Geneeskunde, co-schappen lopen, lesgeven in het ziekenhuis, en ojah, hij is als studentbeheerder ook nog eens heel erg betrokken bij zijn gebouw en medehuurders. Bekijk zijn video.

#hometour #woontips
Lees meer
03 jun 2021

Student Berend heeft naast zijn studie een eigen bedrijf

In de tweede aflevering van de Stadswonen Studenten Serie vertelt Berend over hoe hij naast zijn studie een eigen onderneming runt. Tijdens de lockdown lag zijn studentenleven compleet stil. Hij zag een kans en startte een eigen bedrijf. Bekijk zijn video.

#hometour #woontips
Lees meer