De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Op vakantie? Laat je woning goed achter met deze tips

21 jun 2022

Op vakantie? Laat je woning goed achter met deze tips
Van veilig tegen inbraak tot tegengaan van sluipverbruik: hieronder vind je de handigste tips om je huis goed achter te laten als je op vakantie gaat of de zomer bij je ouders doorbrengt. En als bonus nog een tip voor als je thuiskomt.

Veilig tegen inbraak

 • Sluit ramen en deuren.
 • Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deuren zitten.
 • Laat niet zien wat er te halen valt. Berg waardevolle spullen op of laat ze tijdelijk bij iemand achter die thuisblijft.
 • Laat het lijken alsof er iemand thuis is.
 • Zet een inbreker in de spotlights met goede verlichting. Laat altijd een lamp branden of werk met tijdschakelaars en buitenlampen.
 • Vraag iemand om regelmatig de post uit je brievenbus of van de deurmat te halen en deze op een onzichtbare plek te leggen.
 • Zet niet op sociale media dat je op vakantie bent. Wil je toch je avonturen delen? Plaats dan ook berichten waarin het lijkt alsof iemand op je woning past.
 • Hang geen label met je adres aan de sleutels en verstop ze niet op ‘geheime’ plaatsen.

Duurzaam en veilig

 • Kijk of de knoppen van je gasfornuis uitstaan. Je kan ook de gastoevoer volledig afsluiten. Dit laatste natuurlijk alleen als je een eigen aansluiting hebt of als al je huisgenoten ook weggaan. Overleg dit samen!
 • Trek waar dat kan de stekkers uit stopcontacten. Zo voorkom je sluipverbruik: het lekken van stroom zonder dat je gebruik maakt van het apparaat. En het vermindert de kans op kortsluiting.
 • Wil je ook de stekker uit je koelkast of diepvries halen? Zorg dan dat ze leeg, schoon en ontdooit zijn. Laat de deur op een kiertje, zodat er geen schimmel komt. Ook dit kan natuurlijk alleen als je een eigen koelkast hebt of als je huisgenoten ook op vakantie gaan. Ook hier geldt: altijd in overleg!
 • Zet je verwarming op een lage stand (15 graden).

Lekker fris

 • Je hebt ervoor gezorgd dat inbrekers jouw woning voorbijlopen én je bespaart op energiekosten. Nu nog regelen dat je in een frisse woning thuiskomt en jij kan zorgeloos op vakantie.
 • Je doet alle ramen dicht, maar laat de raamroosters wel openstaan. Zo heb je doorlopend frisse lucht in huis en is het niet muf als je thuiskomt.
 • Trek je toilet door en maak afvoerputjes schoon. Ga je meerdere weken weg? Druppel dan een beetje sla- of olijfolie in de afvoerputjes, dan verdampt het water niet en heb je geen last van nare geurtjes als je thuiskomt.
 • Leeg alle afvalemmers en laat nergens etenswaren achter. 

Bonustip!

Ben je terug van vakantie? Wacht nog even met onder de douche springen of een flink glas water uit de kraan drinken. Het water in de leidingen heeft even stilgelegen, omdat je niet thuis was. Dit kan voor legionella zorgen. Laat eerst de douche en kranen twee minuten rustig stromen.

Om verneveling te voorkomen, kan je de douchekop in een emmer met water leggen en dan de kraan pas aanzetten.Nou, en dan nu: een fijne en veilige vakantie gewenst!

26 sep 2023

Woontip! Wat kan je doen tegen wateroverlast in je woning?

Als inwoner van ‘waterstad’ Rotterdam, heb je kans op wateroverlast. Het weer laat zich niet echt voorspellen, maar dat het vaak regent in Nederland is wel een zekerheid. En flink ook.

#woontips
Lees meer
26 sep 2023

Woontip! Voorkom schade door storm

Je kijkt uit het raam, een tak vliegt voorbij, de dakpannen van je overbuurman lijken de strijd met de wind te verliezen en een fietser verdwijnt bijna in een plas water. Het stormt weer eens in Nederland. Je bent blij dat je niet buiten bent. Binnen is het lekker warm en droog. En dat willen je natuurlijk graag zo houden. Samen zorgen we ervoor dat jouw woning warm, droog en veilig blijft.

#woontips
Lees meer
19 apr 2023

Dit is de huuraanpassing voor 2023

Vanaf vandaag krijgen huurders een bericht van ons over de huuraanpassing. Voor veel mensen gaat de huur omhoog. Een huurverhoging is natuurlijk nooit leuk, maar het is wél nodig omdat alles duurder wordt, ook voor ons. Bouwkosten en prijzen van materialen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Als we de huren minder of helemaal niet verhogen, kunnen we minder doen. Bijvoorbeeld woningen minder goed onderhouden en verduurzamen, en minder woningen bouwen. Terwijl daar nu juist veel behoefte aan is.

Lees meer