De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Op kamers gaan in coronatijd: hoe werkt dat?

05 mei 2020

Op kamers gaan in coronatijd: hoe werkt dat?
Je gaat studeren in Rotterdam en wil op kamers. Hartstikke leuk, maar hoe gaat dat met de coronaregels? En kan dat allemaal nog wel? Ja hoor, het kan gewoon! Of misschien niet helemaal ‘gewoon’, sommige dingen gaan net even iets anders. We praten je bij over hoe jij die leuke kamer huurt en geven je een aantal verhuistips.

Een kamer zoeken

Dat kan gewoon op de normale manier. Schrijf je in en reageer op een kamer die jij leuk vindt.


Hospiteren

Ja, dat gaat wel anders. Misschien had je enorm veel zin in de soms wat ongemakkelijke en toch gezellige hospiteerborrel, waar je met z’n tienen in een krappe kamer probeert je toekomstige huisgenoten te overtuigen dat jij toch echt de leukste bent… maar dat gaat nu even niet.

Die 1,5 meter afstand houden is in de supermarkt al lastig, in een kamer van 15m2 is dat niet te doen. Maar onze huurders zijn creatief. De een organiseert een online hospiteersessie via skype, zoom of een andere app, de ander maakt een video van de kamer of geeft tijdens videobellen een toer door het huis.

Ben jij uitgenodigd voor online hospiteren? Denk dan aan het volgende:

  • Installeer de voorgestelde app ruim van tevoren, dan kan je op tijd inloggen.
  • Zorg voor een goede internetverbinding, zodat je niet telkens wegvalt.
  • Lees onze tips voor succesvol hospiteren.

'Ik ben blij dat alles doorgaat bij Stadswonen en dat het zo goed geregeld is. Ik heb gehospiteerd via Zoom. Dat was te doen, maar ook wel onwerkelijk.'

Noah – op kamers in Kralingen Esch


De kamer bekijken

Dat kan dus online tijdens het hospiteren of je organiseert een videogesprek met je toekomstige huisgenoten. Sommige huurders laten de kandidaten één voor één langskomen. Je gaat dan alleen naar de woning en houdt 1,5 meter afstand van degene die jou een rondleiding geeft.

'Ik heb mijn kamer via Zoom gezien, maar ben voor de zekerheid toch nog even echt gaan kijken. Het is een fijne kamer en ik krijg een leuke huisgenoot.'

Nicole – op kamers in Struis


De huurovereenkomst tekenen

Zien jij en je toekomstige huisgenoten elkaar wel zitten? Dan is het tijd om te praten over de huurovereenkomst. Eerst stuur jij ons per e-mail een bewijs van inschrijving van je studie in Rotterdam. Daarna krijg je de huurovereenkomst per e-mail. Deze onderteken je digitaal. 


De sleutels

Na het tekenen van de huurovereenkomst hoor je van ons hoe je de sleutels van je kamer krijgt. Het kan zijn dat je de sleutels bij ons op kantoor op moet halen of dat de sleutels in de kamer liggen.


Verhuizen naar je kamer

En dan is de grote dag aangebroken: je kan verhuizen! Gelukkig is dit ook nu goed te doen met deze tips:

  • Pak alles van tevoren goed in, dan hoef je niet op de dag zelf met verschillende mensen aan al je spullen te zitten. En maak een overzicht van wie wat doet.
  • Je mag niet met veel mensen in dezelfde ruimte zijn. Heb je veel helpers, werk dan in teams: een paar mensen op het oude adres, 1 in de verhuisbus en een paar in je nieuwe kamer.
  • Zorg voor voldoende zeep en handgel. Je kan ook denken aan handschoenen voor alle helpers.
  • Je wil je helpers natuurlijk goed verzorgen. Het is nu alleen niet handig om zelf eten te maken. Laat een lunch bezorgen of vraag of iedereen een eigen lunch meeneemt.

'Ik heb gehospiteerd via Skype en dat ging prima. Ik ben nu wel erg benieuwd hoe mijn kamer er in het echt uitziet. Als ik ga verhuizen dan helpen mijn vader en vriend me. Mijn  toekomstige huisgenootje is dan niet thuis.'

Neel – op kamers in Hofdijk


Checklist voor nieuwe huurders

Op onze website vind je handige tips over wat je moet regelen als je op kamers in Rotterdam gaat, zoals inschrijven bij de gemeente, regelen van verzekeringen en aanvragen van huurtoeslag. Hier ontdek je ook wat je mag veranderen aan je kamer.

18 mrt 2024

Low-budget schoonmaaktips

Het weer in Nederland is niet altijd te voorspellen, maar of het nu stormt of de zon schijnt: de lente staat voor de deur! En dan is het tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Iets uit je oma’s tijd? Nee hoor! Die voorjaarsschoonmaak is ook voor jou en je woning een goed idee!

#woontips
Lees meer
20 dec 2022

Woontip! Tips om brand te voorkomen en wat te doen bij brand in je woning.

Peter Schuurmans is hoofd Afdeling Veilig Leven van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Hij weet alles over wat je moet doen bij brand in huis. En nog belangrijker: over hoe je zorgt dat er geen brand komt. Hij deelt zijn beste tips.

#woontips
Lees meer
19 dec 2022

Woontip! Veilig de donkere dagen door

Het is winter! Dé tijd om het binnen gezellig en warm te maken! Maar het kan ook té gezellig en té warm worden. Zit je niet te wachten op ongenode gasten en verzengende hitte? Lees dan onze tips.

#woontips
Lees meer