De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Open Monumentendag Rotterdam: binnen kijken bij Stadswonen Rotterdam

29 aug 2019

Open Monumentendag Rotterdam: binnen kijken bij Stadswonen Rotterdam
Weleens benieuwd wat er zich achter de deuren van de woongebouwen van Stadswonen Rotterdam afspeelt? Tijdens de Open Monumentendag Rotterdam, op 14 september, krijg je een uniek kijkje in vier monumentale panden.

Onze woongebouwen

  • GEB-toren,
  • Puntegale,
  • Schiedamse Vest en
  • Caland I

gooien op 14 september hun deuren open en niet alleen de voordeuren; je kan ook binnenkijken bij kamers en studio’s en komt op plekken waar je normaal niet kan komen. Zo kan je op het dak van de GEB-toren het ‘Kraaiennest’ in. Deze voormalige uitkijkpost van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog geeft je een bijzondere uitzicht over heel Rotterdam.


Laat je rijden

Van 10 tot 12 uur laten we twee historische trams vanaf ons kantoor aan Eendrachtsplein 19 langs de vier gebouwen rijden. Je kan dan volgens het Hop on Hop off systeem uitstappen bij een van de gebouwen en later weer verder rijden.


Praktische info:

Start: Eendrachtsplein 19 (Stadswonen Rotterdam kantoor) - hier kan je een toegangsbewijs voor de tram halen en beginnen met een bakje koffie of thee.
Tijd: je kan tussen 10 en 12 uur opstappen


De monumentale panden

GEB-toren
Een iconisch rijksmonument dat in 1931 is gebouwd voor het Gemeentelijke Energie Bedrijf. Tot 1968 was dit met 64 meter het hoogste gebouw van Rotterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is boven op het gebouw een uitkijkpost gebouwd van waaruit de Duitsers het luchtruim afspeurden naar vijandige vliegtuigen. Op 14 september kan je de uitkijkpost bezoeken en zo over heel Rotterdam kijken. 
meer info

Puntegale
Een imponerend gebouw met metershoge plafonds en een nog werkende paternosterlift. De plafonds op de drie onderste verdiepingen zijn zes meter hoog en over de paternosterlift werden vroeger de wildste verhalen verteld. Zo werd iedere nieuwkomer in het gebouw geadviseerd om toch echt op de hoogste verdieping uit te stappen, omdat de lift om weer terug naar beneden te gaan over de kop zou gaan.
Meer info

Schiedamse Vest
Een ijzersterk voormalig bankgebouw dat als een van de weinige panden in het centrum van Rotterdam de oorlog overleefd heeft. Dit heeft het pand te danken aan de stalen constructie die de architect bij de bouw heeft toegepast. Het gebouw met de smalle hoge ramen heeft een bijzondere toren.
Meer info

Caland I
Een voormalig wijnpakhuis in het Scheepsvaartkwartier waar door de gangen en woningen enorme houten balken lopen en op sommige plekken de originele stenen muur nog te zien is. Vanuit de hoge ramen heb je een mooi uitzicht op de andere monumentale panden die Caland I omringen.
Meer info

14 mei 2020 - Nieuwsbericht

Voorrang op kamers voor eerstejaars studenten

Wil jij het ouderlijk huis (hopelijk) voorgoed verlaten maar zoek je nog een kamer? Doe deze zomer mee aan de Eerstejaars Kameractie 2020 en krijg voorrang.

Lees meer
21 apr 2020 - Nieuwsbericht

De huurverhoging 2020

Ook in 2020 kiezen we voor een gematigde huurverhoging. Dit jaar stijgt de huur van onze sociale huurwoningen met gemiddeld 2,4%. Dat is minder dan de inflatie van 2,6%. Voor huishoudens met de laagste inkomens verhogen we de huur helemaal niet.

Lees meer
12 mrt 2020 - Nieuwsbericht

Stadswonen Rotterdam neemt voorzorgsmaatregelen tegen coronavirus

Om besmettingen en verspreiding van het coronavirus te voorkomen, neemt Stadswonen Rotterdam een aantal voorzorgsmaatregelen op basis van de RIVM-richtlijnen.

Lees meer