De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

De energieprijzen stijgen: wat betekent dat voor jou als huurder?

11 nov 2021

De energieprijzen stijgen: wat betekent dat voor jou als huurder?
Je hebt het vast al gehoord: gas en stroom worden duurder. In dit artikel vertellen we hier meer over. Ook geven we tips over wat je zelf kunt doen om de rekening zo laag mogelijk te houden.

Waarvoor betaal je?

 • Als huurder betaal je een bedrag voor energie in gedeelde ruimtes in woongebouwen. Denk aan licht en verwarming van de hal of een recreatieruimte. Maar ook aan stroom voor de lift.
 • De meeste woongebouwen hebben blokverwarming: hier betalen huurders ons elke maand een voorschot voor gasverbruik in gedeelde ruimtes, hun unit en daarbij horende kamer.
 • Daarnaast hebben huurders van sommige appartementen en studio’s een eigen energiecontract voor gas en elektriciteit in hun eigen woning. Hiervoor betalen ze direct aan het energiebedrijf. Hier hebben wij geen invloed op.

Hoe betaal ik voor energie?
De energie voor gedeelde ruimtes en blokverwarming betaal je via de servicekosten. Als het jaar is afgelopen krijg je een eindrekening. Soms moet je iets bijbetalen, soms krijg je geld terug. Hoe minder energie het gebouw gebruikt, hoe lager de eindrekening wordt.

Hoe bepalen jullie de prijzen van energie?
Wij kopen energie in voor al onze woongebouwen tegelijk. We verspreiden dat over een heel jaar. Energie op deze manier inkopen geeft ons meer zekerheid over de prijs voor een langere tijd. Deze strategie bepalen we samen met onze huurdersvertegenwoordiging. De prijs is opgebouwd uit het energietarief + een prijs voor vastrecht en toeslagen. We hebben alleen invloed op het energietarief, niet op het vastrecht en de toeslagen.

Ga ik meer betalen in 2022?
Het energietarief voor 2022 ligt al vast, maar de kosten van vastrecht en toeslagen in 2022 kunnen wij niet beïnvloeden. Daarom kunnen we nog niet zeggen hoeveel je in 2022 gaat betalen.

Wat kan ik zelf doen om de kosten voor energie zo laag mogelijk te houden?
Samen kunnen we het gebruik van energie zo laag mogelijk houden. Dit zorgt voor een lagere rekening en het is beter voor het milieu. Het is belangrijk om dit samen met je huisgenoten te doen, dan heb je de grootste kans op een goed resultaat. Inspiratie nodig? Kijk eens naar de energy race waar drie van onze woongebouwen in 2018 aan mee deden. Hier wat tips om energie te besparen:

 • Kleed je warmer aan, bijvoorbeeld met een extra trui en dikke sokken. Probeer eens of de verwarming dan een graad of halve graad lager kan.
 • Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden en als je vloerverwarming hebt op 17 of 18.
 • Ga je bijna naar bed of ga je de deur uit? Draai de verwarming dan een half uur van tevoren lager. Voelt dat goed? Probeer het dan eens een uur van te voren
 • Houd ventilatieroosters open en zet af en toe een raam open. Hier komt frisse lucht door naar binnen. Frisse, droge lucht wordt sneller warm dan vuile, vochtige lucht.
 • Wordt de verwarming niet goed warm? Pruttelt of tikt hij? Ontlucht hem dan. Hier leggen we uit hoe je dat doet.
 • Hang radiatorfolie achter de verwarmingen. Dit kan met magneten, je hoeft dan niks op de muur te plakken. Je koopt dit bij een bouwmarkt.
 
 • Douche zo kort mogelijk en maak de douche daarna droog met een wissertje. Laat tijdens het douchen frisse lucht in de badkamer, want frisse, droge lucht is sneller warm.
 • Gebruik een waterbesparende douchekop.
 • Was op een lage(re) temperatuur.
 
 • Gebruik de juiste gaspit voor de juiste pan. Zet dus geen kleine pan op een grote pit.
 • Kook voor meerdere dagen tegelijk, dan verbruik je minder energie.
 • Kook water, doe rijst of pasta erbij op het moment dat het water kookt, haal de pan van het vuur en zet die onder je dekbed voor pak ‘m beet 15 minuten. De rijst en pasta worden gaar zonder dat je extra gas of elektriciteit nodig hebt.
 
 • Doe het licht uit in kamers waar je niet bent.
 • Zet apparaten niet op standby, maar uit.
 • Haal opladers uit het stopcontact als er geen apparaten aan vast zitten.
 • Gebruik led-lampen.
 


Heb je zelf nog tips of vragen? Mail dan naar info@stadswonenrotterdam.nl

30 nov 2021 - Nieuwsbericht

Stadswonen 60 jaar jong

In de serie Stadswonen 60 jaar jong, nemen we je de komende tijd mee met de verhalen over toen en nu.

Lees meer
11 nov 2021 - Nieuwsbericht

De energieprijzen stijgen: wat betekent dat voor jou als huurder?

Je hebt het vast al gehoord: gas en stroom worden duurder. In dit artikel vertellen we hier meer over. Ook geven we tips over wat je zelf kunt doen om de rekening zo laag mogelijk te houden.

Lees meer
25 okt 2021 - Nieuwsbericht

Belangenvereniging huurders en verhuurder Woonstad Rotterdam maken nieuwe afspraken voor samenwerking

Belangenvereniging huurders en verhuurder Woonstad Rotterdam maken nieuwe afspraken voor samenwerking

Lees meer