De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Energieprijzen

Hoge energieprijzen

De energieprijzen zijn hoog. Ook andere prijzen zijn gestegen, zoals van boodschappen. We merken dat veel bewoners moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Wij maken ons hier zorgen om. Waarschijnlijk jij ook.

Om je te helpen geven we informatie over hoe je thuis kan besparen, en waar je hulp kan krijgen. Ondertussen zijn wij hard aan het werk om onze woningen te verbeteren. Zo zorgen we samen voor minder energieverbruik.

Wie minder energie verbruikt, betaalt ook minder. Met deze makkelijke bespaartips kan ook jij besparen. En het is ook nog eens beter voor de aarde.

Voor verwarming in je woning betaal je aan ons. Wij betalen de kosten aan het warmtebedrijf, en rekenen dit aan jou door op basis van het verbruik.


Hoe betaal ik hiervoor?

Een deel van je huurprijs bestaat uit servicekosten die onder andere bestaan uit energiekosten. De servicekosten zijn voorschotten. Het bedrag hiervan is gebaseerd op kosten die het voorgaande jaar zijn gemaakt. Aan het einde van het boekjaar vergelijken we de werkelijke kosten met de voorschotten. Als je te veel hebt betaald, dan krijg je geld terug. Als de voorschotten te laag blijken, dan betaal je geld bij.


Hoe weet ik mijn energiekosten?

De energiekosten staan op de jaarlijkse eindafrekening die je van Stadswonen krijgt. De meeste woongebouwen hebben geen individuele meter per unit of kamer. Je kan de meterstanden niet bekijken.


Waarom niet?
In de meeste woongebouwen is een collectieve meter, omdat:

  • Het aanleggen van individuele meters én het individueel afrekenen kost geld. Dat zou betekenen dat je onder de streep duurder uit bent, in plaats van goedkoper.
  • In de meeste woongebouwen delen huurders een douche, keuken en toilet. Meten wie dan precies wat verbruikt is vrijwel niet te doen.
  • Voor grote studentengebouwen waar huurders elkaar snel afwisselen, is individueel bemeteren en afrekenen erg lastig. Dit kost veel tijd en zorgt voor hoge kosten.

Ga ik meer betalen in 2023?

Door de hoge energieprijzen weten we nu al dat je voorschot per 1 januari niet meer klopt. Waarschijnlijk moet je bijbetalen over het eerste half jaar van 2023 en moeten we je voorschot vanaf augustus verhogen.

Je krijgt nog wel een vergoeding vanuit de overheid voor de hoge energieprijzen, via  de regeling tegemoetkoming blokaansluiting. We weten nog niet hoeveel vergoeding jij krijgt. Als alle gegevens van de regeling bekend zijn, kunnen we het berekenen per huurder. Je krijgt dan bericht van ons. Wel weten we dat deze vergoeding niet voldoende is om de prijsstijgingen helemaal mee te compenseren. Je energiekosten blijven dus hoger dan eerst.

 

We hebben de meest gestelde vragen over de energieprijzen, toeslagen en betalingsproblemen van onze huurders verzameld en beantwoord bij de veel gestelde vragen

Wil je een lagere energierekening, maar weet je niet hoe? Of kan je de door de hoge kosten je huur en rekeningen niet meer betalen? Bekijk hier hoe je hulp kan krijgen:

Kan je door alle stijgende kosten de huur niet op tijd betalen? Je kan via MijnStadswonen een betalingsregeling aanvragen. Doe dit zo snel mogelijk, om (nog meer) problemen te voorkomen. Lukt het aanvragen van de betalingsregeling niet of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via incasso@stadswonenrotterdam.nl of 010-245 67 00.

En misschien is onderstaande informatie ook interessant voor je:

Geldzorgen | Rotterdam.nl
Rondkomen schulden | Rotterdam.nl
Hulpteam Geldzaken | Rotterdam.nl
Welkom op Rondkomen in Rotterdam.nl - Rondkomen

 

Goed om te weten
In MijnStadswonen staat een overzicht van betaalde en openstaande bedragen. Je kan hier de betaaldatum aanpassen. Standaard wordt de huur op de eerste dag van de maand afgeschreven. Je kan dit aanpassen naar 5 dagen later of eerder. Wat voor jou het beste uitkomt.

De overheid heeft verschillende maatregelen om je te helpen. We hebben de maatregelen die voor jou kunnen gelden op een rijtje gezet. Deze informatie passen we aan op het moment dat het verandert of dat er meer duidelijk is over een bepaalde maatregel.

Stadswonen is onderdeel van Woonstad Rotterdam. Samen willen we dat in 2050 al onze woningen CO2-neutraal zijn. Daarvoor zijn we hard aan het werk. We isoleren onze woningen, gebruiken zuinige ketels, en gaan van het gas af.

Niet alles is meteen te merken of bij iedereen. We hebben ruim 50.000 woningen om te onderhouden en te verbeteren. Dat kost tijd. En we moeten keuzes maken. Bijvoorbeeld wat we eerst doen, en waar. Hoe we dit aanpakken, leggen we uit op de website van Woonstad Rotterdam.

Nieuw! Regeling Blokaansluitingen

Met de regeling Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB) geeft de overheid huurders met een blokaansluiting alsnog een tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen.