De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Woonkosten

Wat kost op jezelf wonen?

Op jezelf wonen kost natuurlijk geld. Wij geven aan met welke woonkosten je naast je huur rekening kan houden.

Vrijwel al onze kamers komen in aanmerking voor huurtoeslag, zodat jij maandelijks geld kan sparen. Toch komen er naast je huur soms meer kosten bij dan je denkt. We zetten ze voor je op een rij.  

De huurprijs bestaat uit de kale huurprijs en servicekosten. De kale huurprijs is de netto huurprijs. De servicekosten betaal je voor extra geleverde diensten als elektriciteit, verwarming, water, Kleine Herstellingenfonds, vuilafvoer, wettelijke lasten en schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes. Waar je precies voor betaalt en hoeveel staat in de bijlage van je huurovereenkomst.

Voorschotten
De meeste servicekosten zijn voorschotten. Het is namelijk niet gemakkelijk om te bepalen wat het werkelijke verbruik en de werkelijke kosten gaan zijn. Het bedrag van de servicekosten is een reële inschatting, onder andere gebaseerd op de kosten die vorig jaar zijn gemaakt. Aan het einde van het boekjaar vergelijken we de werkelijke kosten met de voorschotten. Als je te veel hebt betaald, dan krijg je geld terug. Als de voorschotten te laag blijken, dan betaal je geld bij.

Fondsen
Het kan zijn dat je naast voorschotten nog een of meerdere andere bedragen betaalt. Dit zijn fondsen en deze bedragen worden niet achteraf verrekend. Voorbeelden hiervan zijn het servicefonds en het Kleine Herstellingenfonds (of dit binnen de servicekosten valt, hangt af van het woongebouw en de bijbehorende onderhoudswijzer).

Meer informatie over servicekosten 
Bekijk uitgebreide informatie per component van de servicekosten en een algemene toelichting bij de begroting van de servicekosten op de pagina voorwaarden en formulieren

Kosten huurovereenkomst

Bij ons betaal je geen borg voor een woning. Bij het tekenen van de huurovereenkomst betaal je de eerste maand huur en de kosten voor de huurovereenkomst. Dit is € 25 of € 30 (afhankelijk van het type gebouw en of wij het naambordje verzorgen). 

Onze studio’s en appartementen komen in aanmerking voor huurtoeslag. Voor kamers geldt dat deze zijn ‘aangewezen’ voor huurtoeslag. Of je ook echt huurtoeslag krijgt is afhankelijk van de hoogte van je rekenhuur (kale huur mét subsidiabele servicekosten), je leeftijd en financiële situatie.

Als je huurtoeslag aanvraagt, vul dan bij type woning ‘onzelfstandig, aangewezen’ in. Heb je een bewijs nodig? Vraag dit dan bij ons op. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst over toeslagen

De standaard betaalwijze van de huur is via een automatische incasso. Hierbij wordt de huur maandelijks van je rekening afgeschreven, op de eerste dag van de maand. Je vraagt dit aan via het formulier machtiging automatische incasso


AcceptEasy

Je kan er ook voor kiezen je huur te betalen via AcceptEasy. Dit is een digitale acceptgiro. Maandelijks ontvang je een e-mail van ons met een link naar iDeal waarmee je direct kan afrekenen. Vraag AcceptEasy aan via het formulier op de website van Woonstad Rotterdam, de woningcorporatie waar Stadswonen onderdeel is.


Huur betalen vanaf een andere rekening

Wil je dat de huur afgeschreven wordt van een andere rekening dan jouw rekening? Neem dan contact met ons op. We sturen je een formulier dat je ingevuld en ondertekend terugstuurt. Het is dan snel en gemakkelijk geregeld. 


Te laat huur betalen

Betaal je de huur niet voor de eerste van de volgende maand? Dan ontvang je een herinnering en wordt er € 10,- administratiekosten in rekening gebracht. Voorkom deze situatie en kies voor een automatische incasso om je huur te betalen.

Deurwaarder

Voldoe je meer dan twee maanden niet aan je betalingsverplichtingen? Dan schakelt Stadswonen Rotterdam een deurwaarder in. Alle hieruit voortvloeiende kosten zijn voor jouw rekening. Voorkom deze situatie en tref tijdig een betalingsregeling met Stadswonen Rotterdam.

Betalingsregeling

Het kan voorkomen dat je door omstandigheden tijdelijk je huur niet kunt betalen. Stadswonen Rotterdam biedt je de mogelijkheid om een betalingsregeling te treffen. Vraag deze betalingsregeling zo snel mogelijk en schriftelijk (e-mail of brief) aan.

Als huurder van een woning krijg je te ook maken met:

  • Waterschaplasten
  • Gemeentelijke belastingen, zoals afvalstoffenheffing

Huur je een studentenkamer van ons, dan betaal je dit via de servicekosten. Huur je een studio of appartement, dan ontvang je zelf een rekening van de gemeente of andere leveranciers zoals de Waterschappen. Op de website van de Gemeente Rotterdam vind je meer informatie over gemeentelijke belastingen.

Verzekeringen afsluiten

Stadswonen Rotterdam heeft alle woongebouwen en dus alle woningen casco verzekerd, inclusief de eventueel bij de woningen behorende inventaris. Wij adviseren jou in ieder geval de volgende verzekeringen af te sluiten:

  • inboedelverzekering, inclusief dekking van braakschade
  • aansprakelijkheidsverzekering
  • glasverzekering