De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Doorstromen

Doorstromen naar een kamer, studio of appartement

Groter wonen, iets meer privacy, of gewoon toe aan iets anders in Rotterdam? Bij Stadswonen Rotterdam kan je makkelijk doorstromen naar een andere woonruimte.


Doorstromen tijdens je studie

Als je eenmaal bij ons woont kan je tijdens je studie doorstromen naar een andere kamer of studio. Deze wijzen we toe op basis van inschrijfduur. Als huurder bouw je twee keer zoveel inschrijfduur op dan niet-huurders. 


Doorstromen na je studie

Huur je al bij ons en ga je na je studie werken, dan kan je reageren op onze appartementen. Wij verhuren deze aan bewoners tussen de 23 en 27 jaar die inkomen hebben uit werk. Vrijgekomen appartementen wijzen we toe aan huurders met de langste woonduur. Bekijk hieronder hoe het werkt. 

In het overzicht met advertenties zie je welke woonruimtes vrij zijn voor huurders die (gaan) werken. Gebruik hiervoor de filter bij ‘doelgroep’.

 

Je reageert op een advertentie via MijnStadswonen. Controleer eerst of je in aanmerking komt. Deze voorwaarden lees je in de advertenties. Na de sluitingsdatum van de advertentie volg je in MijnStadswonen de status van jouw reactie. We wijzen deze woonruimtes toe op basis van je totale woonduur bij ons. Of je een uitnodiging voor een bezichtiging krijgt hangt dus af van hoe lang je al bij ons woont.  

 

Krijg je de woonruimte toegewezen? Dan ontvang je een uitnodiging voor een bezichtiging. Voordat je besluit er te gaan wonen wil je de woonruimte, het gebouw en de buurt uitgebreid bekijken. Dat kan natuurlijk.

Bezichtigen leegstaande woonruimte

Is de vorige bewoner al vertrokken, dan haal je de sleutel op bij het hoofdkantoor van Stadswonen Rotterdam. Neem een kopie van de identiteitsbewijs en € 20,- borg mee. Lever de sleutel kort na de bezichtiging weer bij ons in.

Bezichtigen bewoonde woonruimte

Is de huidige bewoner nog niet verhuisd, dan brengen we jullie in contact met elkaar. Jullie maken dan zelf een afspraak voor een bezichtiging.

Overnemen inboedel

Wil je (een deel van) de inboedel van de huidige huurder overnemen? Stem dit met elkaar af en vul samen de verklaring overname roerende zaken in. Doe dit vóór de eindinspectie van de vertrekkende huurder.

 

Bij het toewijzen van een woning controleren we jouw inkomensgegevens. Naast een leeftijdsgrens hanteren we ook inkomensgrenzen. We zijn als woningcorporatie verplicht om 95% van onze woningen aan te bieden aan mensen met een laag inkomen*. Dit betekent dat we controleren of je niet te veel verdient voordat we een woning aan je toewijzen.

Je kan je inkomensgegevens met ons delen op drie manieren:

*Stadswonen Rotterdam mag haar huurwoningen tot € 710,68 (2018) alleen verhuren aan huurders met een bruto jaarinkomen tot € 22.400 voor eenpersoonshuishoudens en € 36.798 voor tweepersoonshuishoudens. Het gaat dan om het belastbaar inkomen voor de belastingdienst.

 

We nodigen je uit om bij ons kantoor te komen tekenen. Vooraf ontvang je een e-mail met de vraag om je bankpas en legitimatiebewijs mee te nemen.

Voor het huren van een woonruimte na je studie krijg je een tijdelijk contract voor maximaal vijf jaar. We werken met tijdelijke contracten om de woonruimte weer vrij te maken voor nieuwe huurders die gaan werken.

Waar teken je voor?

Met het tekenen van de huurovereenkomst gaan jij als huurder en wij als verhuurder een aantal rechten en plichten met elkaar aan. Met het zetten van je handtekening ga je niet alleen akkoord met de huurprijs en de staat van het gehuurde, maar ook met de Algemene Huurvoorwaarden. Deze kan je lezen op onze pagina met downloads.

Kosten huurovereenkomst

Bij ons betaal je geen borg voor een woning. Bij het tekenen van de huurovereenkomst betaal je de eerste maand huur en de kosten voor de huurovereenkomst:

 • € 25,- voor een woning met een kale huurprijs lager dan € 710,80*
 • € 30,- voor een woning met een kale huurprijs lager dan € 710,80* waarbij Stadswonen Rotterdam het naambordje verzorgt. Dit verschilt per woongebouw.
 • € 100,- voor een woning met een kale huurprijs hoger dan € 710,80*

*Prijspeil 1-1-2016.

Woningacceptatie intrekken

Heb je een woonruimte geaccepteerd, maar ben je toch van gedachten veranderd? Laat dit dan binnen drie dagen na ontvangst van de afspraakbevestiging voor het tekenen van de huurovereenkomst weten. Binnen deze termijn worden er geen kosten in rekening gebracht. Doe je dit na drie dagen, dan brengen we € 100,- annuleringskosten in rekening, voor de administratieve werkzaamheden en de vergrote kans op leegstand.

Voorkom deze situatie en denk goed na bij het zoeken van een woonruimte, het plaatsen van je reactie, de bezichtiging en uiteindelijk het accepteren van de woonruimte.

 

Als je na je studie naar een andere woonruimte van Stadswonen Rotterdam verhuist, heb je een opzegtermijn van twee weken. Dit is twee weken minder dan de gebruikelijke opzegtermijn.

 

Je wil natuurlijk meteen naar jouw nieuwe woning verhuizen. Dat is mogelijk vanaf de ingangsdatum van de huurovereenkomst.

Ontvangst sleutel

Het verschilt per soort sleutel en per woongebouw wanneer en van wie je de sleutels ontvangt. Er zijn twee soorten sleutels:

 1. IJzeren sleutel. Je kan deze op de ingangsdatum van jouw huurovereenkomst ophalen op kantoor. Tijdens het tekenen van de huurovereenkomst wordt hierover een afspraak gemaakt.
 2. Kaartsleutel. Een kaartsleutel wordt voorgeprogrammeerd, zodat deze werkt op de ingangsdatum van jouw huurovereenkomst. De kaartsleutel ontvang je tijdens het tekenen van de huurovereenkomst.

Je ontvangt twee identieke sleutels. Wanneer je samen met je partner een woning betrekt, ontvang je drie identieke sleutels. De ontvangst van de postbussleutel verschilt per woongebouw. Voor de meeste woongebouwen geldt dat je de postbussleutel in de woning aantreft.

Extra sleutels bestellen

Je kan extra sleutels bestellen, voor € 19,50 per sleutel. Vraag dit bij ons aan via telefoon of e-mail. Hebben we deze op voorraad, dan ligt de sleutel binnen één werkdag voor je klaar op ons kantoor. Neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee bij het ophalen van een extra sleutel.

Je kan iemand machtigen om de extra sleutel op te halen. Deze gemachtigde neemt dan mee:

 • jouw machtiging voorzien van jouw handtekening, aangevuld met de datum van ondertekening en de naam van de gemachtigde;
 • een kopie van jouw identiteitsbewijs;
 • een eigen identiteitsbewijs.
 

We leveren de woonruimte in goede staat aan je op. De staat van oplevering is vastgesteld met behulp van het inspectieformulier. Een kopie van dit formulier vind je in de woonruimte. Zie je gebreken die niet in het inspectieformulier zijn opgenomen? Meld deze dan via MijnStadswonen binnen zeven kalenderdagen na de ingangsdatum van de huurovereenkomst. We laten de gebreken beoordelen en stellen je op de hoogte van de conclusie. Als het nodig is laten we herstelwerkzaamheden uitvoeren.

 

Natuurlijk wil je je nieuwe kamer, studio of appartement inrichten zoals je zelf wil, misschien met een opvallende kleur op de muur of andere gordijnen. Dit soort kleine aanpassingen mag je doorvoeren. Let er wel op dat je de woonruimte bij vertrek moet opleveren zoals je deze hebt gekregen, inclusief de geleverde vloerbedekking en gordijnen.

Wil je grotere aanpassingen doen of voorzieningen aanbrengen in je woning? Vraag dan toestemming via MijnStadswonen.

Je kan drie reacties krijgen:

 • Toestemming en de voorziening mag blijven zitten als je verhuist.
 • Toestemming, met als voorwaarde dat je de voorziening verwijdert als je verhuist.
 • Geen toestemming.

Het is jouw verantwoordelijkheid de zelf aangebrachte voorziening te onderhouden en repareren.

 

Stel een vraag


Van kamer naar appartement

Saskia en Scifo vertellen over doorstromen binnen Stadswonen