De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Nieuwe Huurder

Checklist voor nieuwe huurders

Welkom bij Stadswonen Rotterdam! Als nieuwe huurder komt er veel op je af en misschien heb je nog vragen. Met onderstaande checklist weet je of je aan alles hebt gedacht.

Inschrijven gemeente

Geef je verhuizing meteen na het tekenen van de huurovereenkomst door bij gemeente Rotterdam. Hiervoor heb je een verhuurdersverklaring nodig. Deze ontvang je van ons.

Huurtoeslag aanvragen

Na je inschrijving bij de gemeente, kan je huurtoeslag aanvragen via de Belastingdienst. Maak eerst een proefberekening om te kijken of je in aanmerking komt. Dit is afhankelijk van de hoogte van je rekenhuur (kale huur mét subsidiabele servicekosten), je leeftijd en financiële situatie.


Sleutels

Het verschilt per soort sleutel en per woongebouw wanneer en van wie je de sleutels ontvangt. Er zijn twee soorten sleutels:

 • IJzeren sleutel 
  Je kan deze op de ingangsdatum van jouw huurovereenkomst ophalen op kantoor of bij de beheerder van je woongebouw. We maken hierover een afspraak tijdens het tekenen van de huurovereenkomst.
 • Tag
  Een tag wordt voorgeprogrammeerd, zodat deze werkt op de ingangsdatum van jouw huurovereenkomst. De tag ontvang je tijdens het tekenen van de huurovereenkomst.

Je ontvangt twee dezelfde sleutels. Wanneer je samen met je partner een woning betrekt, ontvang je drie dezelfde sleutels. De ontvangst van de postbussleutel verschilt per woongebouw. Voor de meeste woongebouwen geldt dat deze in de woning ligt. 

Extra sleutels bestellen

Je kan extra sleutels bestellen, voor € 19,50 per sleutel. Vraag dit bij ons aan via telefoon of e-mail. Hebben we deze op voorraad, dan ligt de sleutel binnen één werkdag voor je klaar op ons kantoor. Neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee bij het ophalen van een extra sleutel.

Je kan iemand machtigen om de extra sleutel op te halen. Deze gemachtigde neemt dan mee:

 • jouw machtiging voorzien van jouw handtekening, aangevuld met de datum van ondertekening en de naam van de gemachtigde;
 • een kopie van jouw identiteitsbewijs;
 • een eigen identiteitsbewijs.

Gas, water en licht

Bij bijna alle woongebouwen is gas, water en licht geregeld. Je hoeft hier dus niets zelf voor af te sluiten. De kosten hiervoor zijn opgenomen in de servicekosten. Als dit voor jouw woongebouw anders is, dan staat dit in je huurovereenkomst bij de specificatie servicekosten.

Je wil natuurlijk niet offline zijn. Regel daarom snel je internet, tv en eventuele telefoonaansluiting. Dit kan op de volgende manieren:


Internet

De meeste van onze grote woongebouwen zijn voorzien van een snelle internetverbinding via glasvezel. Wij noemen dit netwerk KennisGlas.

Internet via de kabel is in de woongebouwen van Stadswonen Rotterdam niet mogelijk. De kabel is hiervoor namelijk niet geschikt.

TV

Al onze woningen zijn voorzien van een kabelaansluiting voor tv en radio. Bij de meeste gebouwen verzorgen wij de levering van digitale televisie via Ziggo en zijn deze kosten onderdeel van je servicekosten. In sommige gebouwen is dit niet het geval en beslissen huurders zelf via welke aanbieder zij televisie kijken. 

Om digitale televisie via Ziggo te kunnen kijken stel je eerst je tv juist in met deze instructie. Lukt dit niet en heb je een ouder model televisie? Schaf dan een DVB-C tuner aan.

Telefoon 

Bij Stadswonen Rotterdam maken telefoondiensten geen deel uit van de huurovereenkomst. Meestal is het ook niet mogelijk om een vaste telefoonlijn te realiseren, omdat in onze gebouwen hiervoor een exclusieve infrastructuur ontbreekt tussen de centrale ruimte en de woning.

Overnemen inboedel

Wil je (een deel van) de inboedel van de huidige huurder overnemen? Stem dit met elkaar af en vul samen de verklaring overname roerende zaken in. Doe dit vóór de eindinspectie van de vertrekkende huurder.

Check op gebreken

We leveren de woonruimte in goede staat aan je op. De staat van opleveren stellen we vast met het inspectieformulier. Een kopie van dit formulier vind je in de woonruimte. Het bedrijf Huizer Bouw doet nog een extra check. Zij controleren gratis jouw woonruimte op 'heel en veilig'. Maak hiervoor een afspraak binnen 7 kalenderdagen nadat je de sleutel hebt gekregen, via 0180 615 990 of BonnenStadswonen@huizerbouw.nl. Bij deze afspraak moet jij of een gemachtigde aanwezig zijn. Zie je gebreken die niet in het inspectieformulier zijn opgenomen? Meld dit dan bij Huizer Bouw. Meld je gebreken pas later, dan valt dit onder onderhoud en reparaties en kan het zijn dat de kosten voor jou zijn. 

Klussen in je woning

Natuurlijk wil je je nieuwe kamer, studio of appartement inrichten zoals je zelf wil, misschien met een opvallende kleur op de muur of andere gordijnen. Dit soort kleine aanpassingen mag je doorvoeren. Let er wel op dat je de woonruimte bij vertrek moet opleveren zoals je deze hebt gekregen, inclusief de geleverde vloerbedekking en gordijnen.

Wil je grotere aanpassingen doen of voorzieningen aanbrengen in je woning? Vraag dan toestemming via MijnStadswonen. Je kan drie reacties krijgen:

 • Toestemming en de voorziening mag blijven zitten als je verhuist.
 • Toestemming, met als voorwaarde dat je de voorziening verwijdert als je verhuist.
 • Geen toestemming.

Het is jouw verantwoordelijkheid de zelf aangebrachte voorziening te onderhouden en repareren.

Verzekeringen afsluiten

Stadswonen Rotterdam heeft alle woongebouwen en dus alle woningen casco verzekerd, inclusief de eventueel bij de woningen behorende inventaris. Wij adviseren jou in ieder geval de volgende verzekeringen af te sluiten:

 • inboedelverzekering, inclusief dekking van braakschade
 • aansprakelijkheidsverzekering
 • glasverzekering