De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Nieuwe Huurder

Checklist voor nieuwe huurders

Welkom bij Stadswonen Rotterdam! Als nieuwe huurder komt er veel op je af en misschien heb je nog vragen. Met onderstaande checklist kun je kijken of je aan alles hebt gedacht.

Bij ons zijn gas, water, licht, internet, tv én kleine reparaties geregeld, zodat jij je kunt bezig houden met belangrijke zaken. Bekijk hieronder hoe dat zit met andere woonzaken zoals samenwonen, huisdieren en onderverhuren.  

Huren bij Stadswonen Rotterdam heeft veel voordelen. Een daarvan is dat voor bijna alle woongebouwen gas, water en licht aan de hand van de servicekosten zijn geregeld. Je hoeft hier dus niets zelf voor af te sluiten. Als dit voor jouw woongebouw anders is, dan staat dit in je huurovereenkomst bij de specificatie servicekosten.

Je wilt natuurlijk niet offline zijn. Regel daarom snel je internet, tv en eventuele telefoonaansluiting. Dit kan op de volgende manieren:


Internet

De meeste van onze grote woongebouwen zijn voorzien van een snelle internetverbinding via glasvezel. Wij noemen dit netwerk KennisGlas.

Internet via de kabel is in de woongebouwen van Stadswonen Rotterdam niet mogelijk. De kabel is hiervoor namelijk niet geschikt.

Tv

Alle woningen van Stadswonen Rotterdam zijn voorzien van een kabelaansluiting voor tv en radio. De kosten hiervoor zijn opgenomen in de servicekosten. Woon je bij ons, dan kijk je digitale televisie via Ziggo. Bekijk de instructie om in drie stappen je tv juist in te stellen.   

Telefoon

Bij Stadswonen Rotterdam maken telefoondiensten geen deel uit van de huurovereenkomst. Je bent dus vrij om, als je dit wil, telefonie via KennisGlas of via een telefoonlijn (bijvoorbeeld KPN) aan te vragen.


Telefonie via kennisglas 

In alle woningen waar KennisGlas is aangesloten is het mogelijk om te bellen via KennisGlas.


Vaste telefoonlijn

Voor telefonie en/of ADSL diensten kun je een vaste telefoonlijn aanvragen. In de meeste gevallen kan een externe partij zonder de tussenkomst van Stadswonen Rotterdam de telefoonaansluiting activeren. Deze aansluiting is meestal te vinden in de woon- en/of slaapkamer. In geval van een onzelfstandige woning (kamer waar je voorzieningen als douche, toilet en /of keuken deelt met medehuurders) is deze aansluiting vaak terug te vinden in de gemeenschappelijke gang of keuken.


Rol Stadswonen Rotterdam

Je kunt niet overal telefoonlijnen activeren zonder de tussenkomst van Stadswonen Rotterdam. In sommige woongebouwen maakt een eventuele telefoonlijn gebruik van de gebouwbekabeling. In zo'n geval moet iemand van Stadswonen Rotterdam ter plekke de telefoonlijn aansluiten op deze infrastructuur. Dit is het geval in de volgende woongebouwen:

Om een telefoonlijn in een van deze woongebouwen te laten activeren, moet je Stadswonen Rotterdam om toestemming te vragen. We bevestigen de toestemming schriftelijk en geven hierbij instructies voor de huurder en de aansluitende partij. Woon je in één van de bovengenoemde woongebouwen en wil je een telefoonlijn laten activeren in je woning? Stuur dan je aanvraag naar info@stadswonenrotterdam.nl met als onderwerp ‘aanvraag telefoonlijn’. Let op: Voor het aansluiten van de lijn op de infrastructuur van de woning worden voorrijkosten in rekening gebracht.

In de onderstaande woongebouwen is het niet mogelijk een telefoonlijn aan te vragen:

In deze gebouwen ontbreekt een exclusieve infrastructuur voor dergelijke diensten tussen de centrale ruimte in het woongebouw en de woning. Telefonie via KennisGlas is hier uiteraard wel mogelijk.

Het is mogelijk om (een deel van) de eigen inventaris of inboedel van de huidige bewoner over te nemen. Neem hiervoor contact op met de huidige bewoner. Kom je tot een overeenkomst? Vul dan samen de verklaring overname roerende goederen in vóór de eindinspectie van de huidige huurder.

Het verschilt per soort sleutel en per woongebouw wanneer en van wie je de sleutels ontvangt. Er zijn twee soorten sleutels:

1. IJzeren sleutel
Je kunt deze op de ingangsdatum van jouw huurovereenkomst ophalen bij ons kantoor of bij de beheerder van je woongebouw. Tijdens het tekenen van de huurovereenkomst maken we hiervoor een afspraak. 

2. Kaartsleutel  
Een kaartsleutel wordt voorgeprogrammeerd, zodat deze werkt op de ingangsdatum van jouw huurovereenkomst. De kaartsleutel ontvang je tijdens het tekenen van de huurovereenkomst.

Je ontvangt twee identieke sleutels. Wanneer je samen met je partner een woning betrekt, ontvang je drie identieke sleutels. De ontvangst van de postbussleutel verschilt per woongebouw. Voor de meeste woongebouwen geldt dat de postbussleutel in de woning ligt.

Extra sleutels bestellen

Je kunt een extra sleutel bijbestellen voor € 19,50. Dit doe je via je account in MijnStadswonen, of stuur een e-mail naar info@stadswonenrotterdam.nl. Als de sleutel op voorraad is, dan ligt deze binnen één werkdag voor je klaar op ons kantoor aan de Rochussenstraat 21. Neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee bij het ophalen van een extra sleutel.

Ophalen sleutel uitbesteden

Je kunt iemand machtigen om de extra sleutel op te halen. Deze gemachtigde neemt de volgende zaken mee:

  • Jouw machtiging voorzien van jouw handtekening, aangevuld met de datum van ondertekening en de naam van de gemachtigde.
  • Een kopie van jouw identiteitsbewijs.
  • Een eigen identiteitsbewijs.

Sleutel verloren of buitengesloten

Ben je jouw sleutel verloren of heb je jezelf buitengesloten? Zo los je het op:

  • Is het tijdens onze openingstijden? Bel dan 010 - 245 67 00 en informeer of er een extra sleutel van jouw woonunit direct beschikbaar is. Als deze beschikbaar is, dan kun je tijdens openingstijden langskomen. Een nieuwe sleutel kost € 19,50.
  • Is het buiten onze openingstijden? Bel dan 010 - 245 67 00. We sturen zo snel mogelijk een slotenmaker. Let op, de kosten hiervan zijn ongeveer € 150,- en zijn voor jouw rekening.

Stadswonen Rotterdam levert de woning in goede staat aan je op. De staat van oplevering is vastgesteld met het inspectieformulier. Een kopie van dit formulier vind je in de woning. Constateer je toch gebreken die niet in het inspectieformulier zijn opgenomen? Meld deze gebreken dan in MijnStadswonen binnen zeven kalenderdagen na de ingangsdatum van de huurovereenkomst. Stadswonen Rotterdam beoordeelt de gebreken en stelt je op de hoogte van de conclusie. Indien nodig worden de herstelwerkzaamheden alsnog uitgevoerd.

Als je geen gebreken hebt gemeld binnen de termijn van zeven dagen, dan heb je de woning in goede staat geaccepteerd.

Volgens de Wet Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) ben je verplicht je in te schrijven bij de gemeente Rotterdam. Dit moet je binnen vijf dagen na het ingaan van je huurovereenkomst doen. Hiervoor heb je een verhuurdersverklaring nodig die je ontvangt van Stadswonen Rotterdam.

Kijk voor meer informatie over inschrijven bij de gemeente op de website van de gemeente Rotterdam.

Stadswonen Rotterdam heeft alle woongebouwen en dus alle woningen casco verzekerd, inclusief de eventueel bij de woningen behorende inventaris. Wij adviseren jou in ieder geval de volgende verzekeringen af te sluiten:

  • inboedelverzekering, inclusief dekking van braakschade
  • aansprakelijkheidsverzekering
  • glasverzekering