Alles wat je moet weten over internet en televisie, klussen in je woning, het melden van reparaties, en parkeren bij je woongebouw.
In het onderhoud van de woongebouwen en de woningen is er onderscheid in dagelijks onderhoud en planmatig onderhoud. Omdat we werken met een beheerstructuur zijn de rollen en verantwoordelijkheden per woongebouw verschillend. De afspraken hierover zijn opgenomen in de onderhoudswijzers.
Wij zijn verantwoordelijk voor de algemene technische staat van de woningen en woongebouwen. De onderhoudswerkzaamheden die hierbij horen zijn dan ook voor onze rekening. We werken met een onderhoudsplanning van 25 jaar. Zo kunnen we alle noodzakelijke werkzaamheden op tijd en preventief (laten) uitvoeren.
Als huurder heb jij de plicht jouw woning en de gemeenschappelijke ruimtes te verzorgen. Kleine en dagelijkse onderhoudswerkzaamheden komen voor jouw rekening. Meer informatie hierover staat in het Besluit kleine herstellingen.
In woongebouwen waar de beheerstructuur van toepassing is, zijn de meeste kleine en dagelijkse onderhoudswerkzaamheden voor de huurders ‘afgekocht’ door het Kleine Herstellingenfonds. Door de relatieve korte bewoningsduur van onze huurders is het namelijk niet redelijk dat je als huurder alle onderhoudskosten moet dragen voor zaken of spullen die ook door voorgaande huurders werden gebruikt. Met het Kleine Herstellingenfonds verspreiden we deze kosten over langere tijd.
Er zijn onderhoudszaken die horen bij de onderhoudsplicht van de huurder, maar die de huurder om uiteenlopende redenen niet kan of mag uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontstoppen van (hemelwater)afvoeren en 24-uurs service bij liften of CV-installaties. De kosten voor deze onderhoudswerkzaamheden worden betaald uit het servicefonds. Wij beheren dit fonds.
Wij beheren het fonds ‘inventaris/stoffering gemeenschappelijke ruimten’. Uit dit fonds worden de kleine herstellingen en onderhouds- en vervangingswerkzaamheden voor het inventaris betaald. Het standaardpakket inventaris dat wij leveren bestaat meestal uit vloerbedekking, gordijnen, een kookplaat en tafelmodel koelkast. In sommige gevallen is het pakket anders, welke inventaris bij je woning hoort lees je in de huurovereenkomst.
De post schoonmaak bestaat uit de kosten voor het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimten zoals de entrees, gangen, trappenhuizen, liften en galerijen. Ook eventuele, incidentele schoonmaakkosten binnen het woongebouw vallen onder deze post.
De meeste van onze grote woongebouwen zijn voorzien van een snelle internetverbinding via glasvezel. Wij noemen dit netwerk KennisGlas. Sluit het internet aan met deze instructie. Internet via de kabel is in onze woongebouwen niet mogelijk. De kabel is hiervoor niet geschikt.
Al onze woningen zijn voorzien van een kabelaansluiting voor tv en radio. Bij de meeste gebouwen verzorgen wij de levering van digitale televisie via Ziggo en zijn deze kosten onderdeel van je servicekosten. In sommige gebouwen is dit niet het geval en beslissen huurders zelf via welke aanbieder zij televisie kijken.
Om digitale televisie via Ziggo te kunnen kijken stel je eerst je tv juist in met deze instructie. Lukt dit niet en heb je een ouder model televisie? Schaf dan een DVB-C tuner aan.
Wij bieden geen telefoondiensten aan. Meestal is het niet mogelijk om een vaste telefoonlijn te realiseren, omdat in onze gebouwen hiervoor een exclusieve infrastructuur ontbreekt tussen de centrale ruimte en de woning.
Het onderhoud van je woning is verdeeld tussen jou als huurder en ons als verhuurder. In de Onderhoudswijzers zie je in het overzicht per onderdeel wie verantwoordelijk is en voor wie de kosten zijn. Reparaties die je zelf kan doen en die voor jouw rekening komen, hoef je niet te melden.
TIP! Wist je al dat we handige klusvideo's hebben? Hierin laat klusjesvrouw Nadia zien hoe je stap voor stap iets repareert of goed onderhoudt.
Is de reparatie voor ons? Plan makkelijk 24/7 zelf je afspraak in via MijnStadswonen of WhatsApp .
We kunnen woensdagmiddag vanaf 13 uur alleen spoedverzoeken voor reparaties behandelen. Alle verzoeken die niet spoed zijn, pakken we donderdag op.
Natuurlijk wil je je nieuwe kamer, studio of appartement inrichten zoals je zelf wil, misschien met een opvallende kleur op de muur of andere gordijnen. Dit soort kleine aanpassingen mag je doen. Denk er wel aan dat je de woonruimte bij vertrek moet opleveren zoals je deze hebt gekregen, inclusief de geleverde vloerbedekking en gordijnen.
Wil je grotere aanpassingen doen of voorzieningen aanbrengen in je woning? Vraag dan toestemming via MijnStadswonen. Je kan drie reacties krijgen:
Het is jouw verantwoordelijkheid de zelf aangebrachte voorziening te onderhouden en repareren.
De mogelijkheden voor het weggooien en scheiden van afval verschillen per woongebouw. Kan je in jouw woongebouw geen afval scheiden? Glas, oud papier en karton, textiel en soms ook gfe (groente-, fruit-, en etensresten) kan je kwijt in een container in de wijk. Op deze plattegrond staat een overzicht met alle afvalcontainers in Rotterdam, onderverdeeld in restafval, papier, glas, textiel en gfe. Voer je postcode in en bekijk welke afvalcontainers in jouw buurt staan.
Heb je afval of nog bruikbare spullen die niet in een vuilniszak of afvalcontainer passen? Zoals grofvuil, bouw- en sloopafval of chemisch afval. Breng het gratis naar een milieupark of laat het gratis door de gemeente ophalen. Op de website van de gemeente kan je zien waar de milieuparken in Rotterdam zijn of een afspraak maken. Voor het wegbrengen van afval kan je ook gratis een elektrische bakfiets of aanhangwagen lenen.
De opties om je auto te parkeren verschillen per woongebouw. Bij sommige gebouwen kan je een parkeerplaats huren via ons. Voor het aanvragen van een parkeervergunning bij de gemeente Rotterdam ben je zelf verantwoordelijk.
Bij sommige gebouwen kunnen wij goed gebruikmaken van collectieve energiezuinige voorzieningen. Zo wekken wij een deel van onze eigen stroom op, spoelen in een aantal woongebouwen onze huurders het toilet door met regenwater en hebben wij in onze meest recente nieuwbouwprojecten zoals Cité de nieuwste snufjes toegepast op het gebied van duurzaamheidtechnologie.
Zelf kan je ook een positieve bijdrage aan het milieu leveren. Bovendien scheelt het je vaak een hoop geld. Let dus goed op bijvoorbeeld jouw energie- en waterverbruik en afvalscheiding. Stimuleer ook je huisgenoten en buren om mee te doen. De servicekosten (waaronder de energiekosten) worden doorbelast aan alle huurders van het gebouw. Jij hebt er dus profijt van als ook al jouw buren of huisgenoten energie besparen. Bekijk onze tips om te besparen.
Klein wonen? Rotterdammers geven tips!