De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Waarom hospiteren?

In onze woongebouwen kun je zelf beslissen wie je huisgenoot wordt en dat is wel zo fijn...

Bij veel van de kamers bij Stadswonen Rotterdam hebben de huidige huisgenoten zelf inspraak in het kiezen van de nieuwe huurder. Wie gekozen wordt, wordt bepaald tijdens het hospiteren. Maar wat is hospiteren nu precies, waarom zou je als huidige bewoner kiezen hospiteren als toewijzing en waarom zou je hospiteren als nieuwe huurder?

Wat is hospiteren?

Indien je hebt gereageerd op een vrijkomende kamer, je voldoet aan de voorwaarden en voldoende inschrijfduur hebt opgebouwd, word je wellicht uitgenodigd door de huidige huisgenoten om te hospiteren.

Hospiteren is een soort sollicitatiegesprek waarbij je kennis maakt met de huidige bewoners om te kijken of het klikt en jij en zij kunnen bepalen of jij de nieuwe huisgenoot wordt. Hospiteren werkt twee kanten op. Zowel de huidige bewoners krijgen een indruk van jouw als persoon maar ook jij krijgt een goede indruk van je eventueel toekomstige huisgenoten, de kamer en de omgeving.

Denk zelf dus ook goed na of je een klik hebt met de huidige bewoners, je gaat tenslotte echt met elkaar samen leven en je deelt voorzieningen zoals de badkamer, toilet en de keuken vaak met je huisgenoten. Het is dus echt wel van belang dat beide kanten er een goed gevoel over hebben.


Waarom kiest Stadswonen Rotterdam voor hospiteren?

Door kamers toe te wijzen aan de hand van hospiteren hebben de huidige bewoners inspraak in wie hun nieuwe huisgenoot wordt. Doordat de huidige bewoners de nieuwe huisgenoot zelf kiezen (uiteraard uit een lijst met kandidaten die hiervoor in aanmerking komen) is er een grotere kans op een goede match en is de kans op escalaties, overlast en andere vervelende situaties veel kleiner. Je woont nu eenmaal fijner als het met gelijkgestemde is. Voor een woningcorporatie is het uniek dat je zelf je eigen ‘buren’ kiest, je hebt de mogelijkheid, gebruik deze dan ook.


Waarom kiezen voor toewijzen via hospiteren als huidige huurder?

Uiteraard kost het tijd om een nieuwe huisgenoot te kiezen via hospiteren, echter heb je dan wel inspraak in wie je nieuwe huisgenoot wordt. Als Stadswonen Rotterdam adviseren we daarom om voor deze optie te kiezen. Zo kun je samenwonen met gelijkgestemden.

Hoe denk je bijvoorbeeld over het schoonmaken van de gedeelte ruimtes, sluiten jullie levensstijlen op elkaar aan? Als je zelf een avondmens bent en wel houdt van een avondje stappen dan zal het minder goed klikken met een zeer serieuze ochtendstudeerder die zijn vrije tijd het liefst al studerend doorbrengt. Denk dus goed na met wie je zou willen samenleven, je deelt tenslotte meestal meerdere ruimtes zoals de badkamer en keuken.


Hoe kom je aan een passende huisgenoot?

 1. Als Stadswonen Rotterdam bieden we je de mogelijkheid om een eigen advertentietekst aan te leveren wanneer er een kamer in jouw/jullie unit vrij komt. Zorg er dan ook voor dat deze tekst aansluit op de huisgenoot die jullie zoeken. Vertel wat over jullie en laat weten waar jullie naar op zoek zijn. Zo kan de toekomstige huurder ook goed inschatten of dit iets voor hem/haar is. Heb je de voorkeur voor een man of een vrouw of iemand die dezelfde studie doet of ben je op zoek naar iemand met dezelfde hobby’s? geef dit dan aan. Hoe meer informatie, hoe gerichter de kandidaten kunnen reageren.
 2. Kies uit de aanbiedingen de reacties uit die het beste bij het gewenste profiel passen en nodig ze uit voor een gesprek. Dit kan een hospiteeravond zijn waarbij meerdere hospiteerders gelijktijdig aanwezig zijn of een één op één gesprek.
 3. Stel vragen en probeer er achter te komen of het klikt, denken jullie over belangrijke zaken hetzelfde? Hebben jullie dezelfde opvattingen over bijvoorbeeld schoonmaken en leefpatroon? Als er een klik is van beide kanten heb je, je nieuwe huisgenoot gevonden!


Waarom zou je hospiteren?

Als je op zoek bent naar een kamer heb je keus om te reageren op kamers die toegewezen worden door Stadswonen Rotterdam of kamers waarbij je moet hospiteren.

Het heeft wellicht niet je voorkeur maar het vinden van een kamer via hospiteren heeft wel degelijk zo zijn voordelen. Zo geeft het jou en de huidige huurders een goed beeld en kun je een goede keuze maken of je past binnen de groep en of je hier zou willen wonen. Wonen met meerdere huisgenoten biedt je de kans om meteen ook vrienden te maken in een wellicht nieuwe stad. Dan is het fijn om te weten dat je dezelfde interesse hebt en dat je hetzelfde denkt over belangrijke zaken. Jij hebt wel degelijk zelf ook inbreng. Heb je bij nader inzien toch geen klik of sluit de kamer niet aan bij je wensen dan kun je zelf ook aangeven dat je de kamer niet accepteert, dit heeft geen consequenties voor je inschrijfduur die je opgebouwd hebt.

Bedenk dus goed of je een klik hebt met de huidige bewoners en of je met ze zou kunnen samenleven, je deelt tenslotte vaak de badkamer en de keuken en kunt niet om elkaar heen. Je kunt wel heel erg je best doen om gekozen te worden maar als de kamer of de bewoners toch niet blijkt aan te sluiten op je wensen dan is het zonde. Wees dus eerlijk en kritisch naar de kamer en de bewoners.


Tips voor hospiteren

Op verschillende sites kun je heel veel tips vinden over hospiteren. We hebben de belangrijkste kort onder elkaar gezet. Vergeet vooral niet dat ook jij het moet zien zitten!

 1. Zorg dat je Facebook of andere social media het juiste beeld van je overbrengt; de eerste scan wordt vaak op social media gedaan.
 2. Cliché, maar wees jezelf; je kunt straks ook geen toneelstuk blijven opvoeren.
 3. Bereid je voor; denk van te voren na over mogelijke antwoorden op standaard vragen en bereid je voor op gekke vragen.
 4. Wees kritisch en stel vragen; een gesprek is beter en ook jij moet een klik voelen.
 5. Kom op tijd; niet te vroeg en niet te laat.
 6. Wees positief, enthousiast en neem een actieve houding in.
 7. Zorg voor een goede eerste indruk; je krijgt maar een kans.
 8. Maak oogcontact; dit toont zelfverzekerdheid, betrokkenheid en interesse.
 9. Laat je ouders thuis; jij gaat op jezelf wonen, je ouders horen daar nu even niet bij
 10. Smeek niet om een kamer; de bewoners kiezen iemand die bij hen past en kiezen je niet omdat je smeekt.

Veel succes en geef niet op, je vindt uiteindelijk een kamer die bij je past.