De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Hospiteren

Wat is hospiteren?

Hospiteren is een vorm van toewijzen waarbij de huidige bewoners van de woning bepalen wie hun nieuwe huisgenoot wordt.

Hospiteren is een soort speeddaten waarbij verschillende nieuwe huurders op bezoek gaan bij de huidige bewoners om te kijken of het klikt. Hospiteren werkt twee kanten op. De huidige bewoners krijgen een indruk van een mogelijke nieuwe huurder en de nieuwe huurder maakt kennis met toekomstige huisgenoten, de kamer en de omgeving.

Denk van beide kanten goed na. Bespreek met alle achterblijvende huurders van tevoren goed en open met elkaar wat jullie willen. Je deelt straks wel voorzieningen zoals de badkamer en keuken met je nieuwe huisgenoot.

Hoe werkt hospiteren bij Stadswonen Rotterdam?

Voor de huidige bewoner(s)

  • Komt er een kamer vrij? Dan krijg je als achterblijvende bewoners een e-mail waarin staat dat je kan kiezen voor hospiteren.
  • Je schrijft zelf een oproep voor bij de advertentie. 
  • Na het aanleveren van de oproep ontvang je van ons de reacties van de vijftien studenten met de langste inschrijfduur.
  • Je kiest zelf met wie van deze vijftien studenten je graag kennismaakt en nodigt ze zelf uit. 

Je kan als huidige bewoner dus niet zelf iemand aandragen. Heb je iemand op het oog? Laat deze dan via MijnStadswonen reageren op de woning. Als deze persoon bij de vijftien personen met de langste inschrijfduur zit, dan maakt hij of zij kans op de kamer. Laat wel een aantal personen hospiteren, het kan zomaar zijn dat iemand anders de meest ideale kandidaat is. 


Voor de nieuwe huurder 

  • Reageer alleen op kamers en huidige bewoners die jou aanspreken. Dit voorkomt teleurstellingen bij het hospiteren.
  • Wanneer je wordt uitgenodigd om te hospiteren, bekijk je de kamer, het gebouw en maak je kennis met de huidige bewoners. Het is belangrijk dat het van beide kanten klikt. Je deelt straks wel voorzieningen zoals de badkamer, het toilet en de keuken met elkaar.

Waarom kiest Stadswonen Rotterdam voor hospiteren?

Doordat de huidige bewoners de nieuwe huisgenoot zelf kiezen is er een grotere kans op een goede match en is de kans op overlast en andere vervelende situaties kleiner. Voor een woningcorporatie is het uniek dat je zelf je eigen ‘buren’ kiest. Je krijgt de mogelijkheid, gebruik deze dan ook goed.

Waarom kiezen voor toewijzen via hospiteren als huidige huurder?

Uiteraard kost het tijd om een nieuwe huisgenoot te kiezen via hospiteren, maar je hebt dan wel inspraak in wie je nieuwe huisgenoot wordt. We adviseren daarom om voor deze optie te kiezen. Zo kan je samenwonen met iemand van jouw keuze.

Hoe denk je bijvoorbeeld over het schoonmaken van de gezamenlijke ruimtes? Sluiten jullie levensstijlen op elkaar aan? Als je zelf een avondmens bent en wel houdt van een avondje stappen, dan klikt het minder goed met een serieuze ochtendstudeerder. Denk dus goed na met wie je wil samenleven.

Hoe kom ik aan een fijne huisgenoot?

Je levert een eigen advertentietekst aan wanneer er een kamer in jouw unit vrijkomt. Vertel hierin over de bewoners van de unit, zoals hobby's en studie. Houd de tekst uitnodigend en gastvrij en sluit niemand uit. Sta open voor andere studies, meningen en achtergronden. Hiermee vergroot je de kans op een goeie klik en kun je elkaars horizon verbreden. Het algemene uitgangspunt is: leeftijd 17-27 jaar, voltijd studie mbo, hbo, wo in Rotterdam. 

Het hospiteergesprek 
Kies uit de aanbiedingen de reacties die je het meest aanspreken en nodig deze personen uit voor een kennismaking. Dit kan een hospiteeravond zijn waarbij meerdere kandidaten aanwezig zijn of een één op één gesprek.

Stel vragen en probeer er achter te komen of het klikt. Denken jullie over belangrijke woonzaken hetzelfde? Over bijvoorbeeld schoonmaken en dagritme? Als er van beide kanten een klik is, dan heb je een nieuwe huisgenoot gevonden!

Waarom zou ik reageren op een kamer waarvoor ik moet hospiteren?

Als je op zoek bent naar een kamer heb je keuze om te reageren op kamers die toegewezen worden door ons of kamers waarbij je moet hospiteren.

Bij hospiteren moet je net iets meer moeite doen om de kamer te krijgen, maar het heeft ook voordelen. Het geeft jou en de huidige bewoners de kans om elkaar te leren kennen en te bekijken of je bij elkaar past. Je deelt straks waarschijnlijk meerdere ruimtes als badkamer, toilet en keuken met elkaar. Het is dan wel zo fijn dat je goed met elkaar kunt opschieten en hetzelfde denkt over belangrijke (woon)zaken.

Ben je zelf heel netjes, dan is het lastig samenwonen met iemand die het niet zo nauw neemt met opruimen en schoonmaken. En sta jij ’s ochtends het liefst om zeven uur naast je bed om een rondje te gaan hardlopen, dan gaat dat heel pittig zijn als je huisgenoot regelmatig tot drie uur ’s nachts vrienden op z’n kamer heeft.

Wil je na de kennismaking niet in de kamer wonen? Geef dit dan aan. Het heeft geen gevolgen voor de inschrijfduur die je hebt opgebouwd.

Welke tips zijn er voor hospiteren?

De belangrijkste tips om je kans op een kamer bij hospiteren te verhogen:

1. Zorg dat je sociale media het juiste beeld van je overbrengen; de eerste scan wordt vaak online gedaan.
2. Cliché, maar wees jezelf; je kan straks ook geen toneelstuk blijven opvoeren.
3. Bereid je voor; denk van te voren na over antwoorden op standaardvragen en bereid je voor op gekke vragen.
4. Wees kritisch en stel vragen; een gesprek is beter dan een verhoor en ook jij moet een klik voelen.
5. Kom op tijd; niet te vroeg en niet te laat.
6. Wees positief, enthousiast en neem een actieve houding aan.
7. Zorg voor een goede eerste indruk; je krijgt maar één kans.
8. Maak oogcontact; dit toont zelfverzekerdheid, betrokkenheid en interesse.
9. Laat je ouders thuis; jij gaat op jezelf wonen, je ouders horen daar nu even niet bij.
10. Smeek niet om een kamer; de bewoners kiezen iemand waarmee ze een klik hebben en niet omdat jij heel nodig op kamers moet.