De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Inzicht in verbruik - meterstanden

Ik kan mijn meterstanden niet zien, hoe weet ik hoeveel ik verbruik?

Wat jij aan energie verbruikt, staat op de jaarlijkse eindafrekening die je van Stadswonen krijgt. Als je een eigen contract met een energieleverancier hebt, dan krijg je de eindafrekening van deze leverancier. Op de eindrekening staat wat je in een heel jaar aan gas of warmte, en/of aan stroom hebt gebruikt.

De meeste woongebouwen hebben geen individuele meter per unit of kamer. Je kan de meterstanden niet bekijken.

Waarom hebben niet alle woningen een individuele meter?

De meeste woongebouwen hebben geen individuele meter per unit of kamer. Hier is een collectieve meter. Dat heeft meerdere redenen:

  • Het aanleggen van individuele meters én het individueel afrekenen kost geld. Dat zou betekenen dat je onder de streep duurder uit bent, in plaats van goedkoper.
  • In de meeste woongebouwen delen huurders een douche, keuken en toilet. Meten wie dan precies wat verbruikt is vrijwel niet te doen.
  • Voor grote studentengebouwen waar huurders elkaar snel afwisselen, is individueel bemeteren en afrekenen erg lastig. Dit kost veel tijd en zorgt voor hoge kosten.

Kan ik het energiecontract inzien dat Stadswonen heeft afgesloten met de leverancier?

Nee, dat kan niet. Stadswonen valt onder Woonstad Rotterdam. Wij kopen gas en elektra in over heel ons bezit. Er is dus niet een contract per woongebouw. Het energiecontract dat wij voor drie jaar afsluiten, delen wij niet met onze huurders. Wel mag je altijd de facturen inzien die wij hebben ontvangen voor jouw woongebouw.

Hoe bepalen jullie de afrekening van de verwarmingskosten van woongebouwen zonder individuele meter?

Iedere woonruimte krijgt een wegingsfactor. Deze weging is voor 65% gebaseerd op de woonoppervlakte van de kamer of woning, de rest (35%) wordt gelijk verdeeld over alle woonruimten in een gebouw. De totale energiekosten van het gebouw worden gedeeld door de wegingsfactor van een woonruimte. 

Op het moment dat je maar een deel van het kalenderjaar een kamer of woning bij ons hebt gehuurd, kijken we hoeveel graaddagen er in de huurperiode zaten. Dit is een verplichte methode volgens de wet, als de afrekenperiode van het energiebedrijf niet gelijk loopt met de afrekenperiode van de gemaakte verwarmingskosten. De methode gaat er vanuit dat er meer energie verbruikt wordt als het kouder is dan 18°C. Je kan het zo zien: met je voorschot - dat twaalf maanden hetzelfde bedrag is - betaal je in de winter dus eigenlijk te weinig, en in de zomer te veel. Als je het hele jaar huurt, compenseert dat elkaar. Als je toevallig alleen in de koude maanden huurt, dan heb je te weinig voorschot betaald en verrekenen we dit met de graaddagen-methode.