De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Urgentie

Hoe vraag ik urgentie aan?

Urgentie vraag je aan via het urgentieformulier. Dit kan alleen als je bij ons ingeschreven staat als woningzoekende. Bekijk eerst of je recht hebt op urgentie. De voorwaarden vind je hieronder. Vraag alleen urgentie aan als je per direct een woonruimte zoekt. 

Als je aan de voorwaarden voldoet, dan vraag je voor € 25,- urgentie aan. We bieden je binnen drie maanden een passende woning. Weiger je de woning? Dan vervalt je urgentieverklaring.

Wat zijn de voorwaarden voor urgentie?

Om urgentie aan te kunnen vragen, moet je ingeschreven staan bij ons. Ook moet een van de volgende situaties spelen:  

 • Lange reistijd (langer 2 uur). Je reistijd van je huidige woonadres tot aan je onderwijsinstelling in Rotterdam is langer dan twee uur. Je laat zien waar je woont met een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente.
  Belangrijk om te weten: Als je urgentie aanvraagt op basis van reistijd, moet je minimaal zes maanden bij ons ingeschreven staan als woningzoekende. Heb je te maken met (de)centrale selectie / loting en sta je nog niet zes maanden ingeschreven, geef dit dan aan bij je aanvraag.
 • Geweld of bedreiging. Je hebt te maken met lichamelijk of mentaal geweld, waardoor je niet in je huidige woning kan blijven wonen. Dit kun je laten zien met een verklaring van de politie.
 • Medische redenen.  Je huurt een kamer bij ons en hebt lichamelijke en/of mentale problemen door je woonsituatie. Je kan dit laten zien met een medische verklaring. Laat ons altijd zo snel mogelijk weten als er problemen zijn. We helpen je graag.
 • Maatschappelijke studie. Je volgt een voltijd opleiding voor een baan in de zorg, het onderwijs of bij de politie. En je bent jonger dan 28 jaar.

  Onderwijs

  Pabo
  Tweedegraads lerarenopleiding voor een van de tekortvakken (Nederlands, Duits, Frans, Latijns, Grieks, Informatica, Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde)
  Onderwijsassistent

  Zorg

  Verpleegkunde niveau 4 en 6
  Doktersassistent niveau 4
  Verzorgende niveau 3

  Politie

  Politieacademie

  Waarom urgentie voor maatschappelijke beroepen?

  In Rotterdam is een tekort aan werknemers in de zorg, het onderwijs en bij de politie. Samen met de gemeente werken we eraan om studenten die in deze beroepen gaan werken aan te trekken en te behouden voor de stad

Wat zijn de kosten voor het aanvragen van urgentie?

Je betaalt € 25,- voor het in behandeling nemen van een urgentieaanvraag. Als we je aanvraag niet goedkeuren, krijg je dit bedrag niet terug.

Wat gebeurt er als urgentie is toegekend?

Als urgentie is toegekend en je een urgentieverklaring hebt ontvangen, dan bieden we je binnen drie maanden een passende woning aan. We kunnen hierbij geen rekening houden met eventuele voorkeuren. Weiger je de woning, dan vervalt je urgentie.