De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Huurtoeslag

Hoe vraag ik huurtoeslag aan?

Huurtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Bekijk eerst of je voldoet aan de voorwaarden voor huurtoeslag. Voor het aanvragen van huurtoeslag heb je informatie over je woonkosten (kale huur en servicekosten) nodig.

Woon je in een studentenkamer? Vul dan op het aanvraagformulier 'onzelfstandig, aangewezen' in. De Belastingdienst is op de hoogte van de toewijzing van huurtoeslag voor kamers van Stadswonen Rotterdam. Vraagt de Belastingdienst om een bewijs? Dan kunnen we je een kopie van de toewijzing toesturen.

  Wat is huurtoeslag?

  Huurtoeslag is een vergoeding van een deel van de huurkosten. De overheid keert in sommige gevallen huurtoeslag uit om het voor iedereen in Nederland mogelijk te maken betaalbaar te wonen.

  Heb ik recht op huurtoeslag?

  Of je huurtoeslag krijgt is afhankelijk van de hoogte van je rekenhuur (kale huur inclusief servicekosten), je leeftijd en je financiële situatie. Een voorwaarde is dat je minimaal 18 jaar bent en ingeschreven staat bij de gemeente. Maak een proefberekening huurtoeslag.

  De voorwaarden en inkomensgrenzen voor huurtoeslag hangen af van je persoonlijke situatie. Op de website van de Belastingdienst vind je een volledig overzicht van de voorwaarden voor huurtoeslag per situatie.

  Huurtoeslag voor kamers 
  De meeste van onze kamers zijn ‘aangewezen’ voor huurtoeslag. Normaal gesproken krijg je alleen huurtoeslag voor een zelfstandige woonruimte. Dat zijn woningen met een eigen woon- en/of slaapkamer, een eigen keuken en een eigen toilet. Dit is vaak niet het geval bij een kamer. Toch kan je voor onze kamers huurtoeslag aanvragen. Bij het aanvragen van huurtoeslag vul je bij type woning in: onzelfstandig, aangewezen. Als de Belastingdienst om bewijs vraagt, kunnen wij je een kopie van de aanwijzing toesturen.

  Huurtoeslag voor studio’s en appartementen 
  Huur je een studio of appartement bij ons? Ook dan kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Dit is afhankelijk van je huur, je leeftijd en je financiële situatie.

  Hoeveel huurtoeslag kan ik krijgen?

  De hoogte van je huurtoeslag hangt af van de hoogte van je rekenhuur (kale huur inclusief servicekosten), je leeftijd en je financiële situatie. Verdien je te veel, dan heb je geen recht op huurtoeslag of ontvang je minder. Maak via de rekenhulp van de Belastingdienst een proefberekening huurtoeslag

  Over welk jaar ontvang ik huurtoeslag?

  Huurtoeslag vraag je aan over het lopende jaar. Je kan dus het hele jaar huurtoeslag aanvragen met elke gewenste begindatum vanaf 1 januari tot en met 31 december. Als je recht hebt op huurtoeslag natuurlijk.

  Kan ik huurtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen?
  Heb je ontdekt dat je vorig jaar recht had op huurtoeslag? Dan kan je dit nog aanvragen tot 1 september van het lopende jaar. In sommige gevallen kan je nog huurtoeslag aanvragen voor twee jaar geleden. Dit kan als de Belastingdienst je officieel uitstel voor aangifte inkomstenbelasting over dat jaar heeft gegeven. Heb je geen uitstel gekregen, of heb je al aangifte gedaan? Dan kan je helaas geen huurtoeslag meer aanvragen over dat jaar.

  Waarom krijg ik geen huurtoeslag meer?

  Woon je in een kamer van ons en heb je te maken gehad met een huisnummerwijziging? Dan kan het zijn dat de gegevens nog niet goed verwerkt zijn door de Belastingdienst.

  Even wat achtergrondinformatie:
  Sinds 1 juli 2009 is de wet ‘Basisregistraties Adressen en Gebouwen’ (BAG) van kracht. Daarin is onder meer vastgelegd welke ‘woonobjecten’ een huisnummer toegewezen mogen krijgen. In 2013 is deze wet aangescherpt: in de toekomst zouden onzelfstandige woningen zoals studentenkamers niet langer in aanmerking komen voor individuele huisnummers. Het Kadaster heeft daarop gemeenten opdracht gegeven om in de BAG alleen nog zelfstandige woonruimte te registeren.

  De huisnummerwijziging mag geen gevolgen hebben voor je huurtoeslag. Wij hebben al onze kamers laten toewijzen voor huurtoeslag en de Belastingdienst op de hoogte gebracht van de huisnummerwijzigingen.

  Waarom is mijn huurtoeslag toch stopgezet of verlaagd?
  De Belastingdienst heeft enige tijd nodig om de wijzigingen te verwerken in haar administratie. Is jouw toeslag gewijzigd? Bel dan de Belastingtelefoon 0800-0543 (gratis), bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Geef duidelijk aan dat je in een studentencomplex woont en te maken hebt gehad met een huisnummerwijziging. De huurtoeslag wordt met terugwerkende kracht hersteld.

  Huurtoeslag of huursubsidie?

  Huursubsidie is de oude term voor huurtoeslag. We merken dat beide termen nog door elkaar worden gebruikt en dat dit soms voor verwarring zorgt. Huursubsidie bestaat niet meer en is vervangen door huurtoeslag.