De site van Stadswonen Rotterdam maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Doorverhuizen en samenwonen

Kan ik verhuizen naar een andere kamer?

Wil je in je eigen unit verhuizen naar een andere kamer?  Overleg dit dan eerst met je huisgenoten. Is iedereen akkoord? Neem dan contact met ons op om aan te geven dat je van kamer wisselt.

Kan ik verhuizen naar een andere woning?

Als je al bij ons woont kan je doorverhuizen naar een andere kamer, studio of appartement. Kijk hieronder welke situatie bij jou past.

Doorverhuizen tijdens je studie
Als je eenmaal bij ons woont kan je tijdens je studie doorverhuizen naar een andere kamer of studio. Deze wijzen we aan huurders toe op basis van woonduur (x2) vanaf de allereerste huurdag en aan niet-huurders op basis van inschrijfduur.

Een voorbeeld: 
>Huurder woont bij ons vanaf 1 januari 2017. Op 1 januari 2019 is zijn woonduur 2 jaar. Dit verdubbelen we, waarmee het totaal op 4 jaar komt.
>Niet-huurder staat ingeschreven vanaf 1 januari 2017. Op 1 januari 2019 is zijn inschrijfduur 2 jaar.

We wijzen de woning dan toe aan de huurder, omdat zijn woonduur met de verdubbeling langer is dan de inschrijfduur van de niet-huurder.

Doorverhuizen na je studie
Huur je al bij ons en ga je na je studie werken, dan kan je reageren op onze appartementen. Wij verhuren deze aan bewoners in de leeftijd van 23 tot en met 27 jaar die inkomen hebben uit werk. Vrijgekomen appartementen wijzen we toe aan huurders met de langste totale woonduur. 

Ouder dan 27?
Wil je na je studie in Rotterdam blijven wonen en ben je ouder dan 27? Ontdek hier hoe je een passende woning in Rotterdam vindt.

Hoe kan ik doorverhuizen?

Als huurder kan je via MijnStadswonen reageren op andere kamers, studio’s en appartementen die passen bij je (nieuwe) situatie. Je hoeft je hiervoor niet opnieuw in te schrijven. Kijk wel goed of je voldoet aan de voorwaarden die in de advertentie staan.

Kan ik samenwonen in jullie woningen?

Samenwonen op kamers 
In onze kamers kan je niet samenwonen. Wel kan je proberen om samen in een unit te wonen. Die kans is wel klein, omdat er niet vaak twee of meer kamers tegelijk vrijkomen in een unit. De grootste kans om samen in een unit te wonen is als een van jullie er al woont en de ander lange tijd bij ons staat ingeschreven als woningzoekende. Als er een kamer in de unit vrijkomt en de achterblijvende bewoners kiezen voor hospiteren, dan krijgen zij de reacties van de vijftien kandidaten met de langste inschrijfduur aangeleverd. Uit deze lijst kiezen zij een aantal kandidaten om kennis mee te maken.

Samenwonen in studio’s
Voor studio’s geldt een maximum bewonersaantal van één. In een studio kan je dus niet samenwonen. 

Samenwonen in appartementen 
In al onze appartementen mag je samenwonen. Onze insteek is dat je hier met je partner woont. Mocht je niet met een partner willen samenwonen maar met een vriend, vriendin of familielid, dan is het goed om te weten dat het ene appartement zich hiervoor beter leent dan het andere. Deze informatie vind je per woning in het aanbod. 

Om in aanmerking te komen voor een appartement voor afgestudeerden, moet één van jullie al bij ons huren. Wil je samenwonen in een appartement voor studenten, dan moet één van jullie bij ons ingeschreven staan als woningzoekende. Samenwonen vraag je aan via MijnStadswonen

Belangrijk om te weten: Samenwonen kan gevolgen hebben voor je huurtoeslag en eventuele andere toeslagen die je ontvangt. Op de website van de Belastingdienst over samenwonen vind je meer informatie.

Kan ik samenwonen als mijn partner geen huurder is?

Ja, dat kan. Je kan met je partner samenwonen in de meeste van onze woningen voor afgestudeerden, ook als hij of zij geen huurder is. Denk er wel aan dat:

  • minimaal één studentenwoning van ons leeg moet worden achtergelaten;
  • en jullie samen genoeg inkomen hebben. De inkomenseisen lees je in de advertentie. Als één van jullie nog studeert, is dat geen probleem.